Sport

A legnagyobb amerikai sportbotrány áldozatainak 380 millió dollárt ítéltek meg

Indiana déli körzetének csődbírósága hétfőn ítéletetet hirdetett Larry Nassar ügyében. Az Egyesült Államok női tornászválogatottjának korábbi orvosa 20 év alatt több száz nőt zaklatott, bántalmazott szexuálisan. Az áldozatok végül összesen 380 millió dolláros kártérítésre kötöttek megegyezést az ügy miatt korábban csődvédelmet kérő Amerikai Torna Szövetséggel (USA Gym), az Egyesült Államok Olimpiai- és Paralimpiai Bizottságával (USOPC), illetve a szervezeteket biztosító társaságokkal – számolt be a reuters.com és a USA Gym honlapja.

Az egyezség kiterjed Nassar legismertebb áldozatainak, többek között az olimpiai aranyérmes Simone Biles, Aly Raisman és McKayla Maroney követeléseire is. A bírósági beadványok szerint végül több mint 500 áldozat kért kártérítést.

Kapcsolódó
„Aznap este egyedül voltam, teljesen meztelen, ő pedig rajtam feküdt”
Megrázó vallomásban beszélt négy olimpikon az amerikai szenátus bizottsági meghallgatásán arról, hogy hiába jelentették a hatóságoknak, hogy a csapatorvos, Larry Nassar szexuálisan zaklatja őket, mégsem segített nekik senki.

Az egyezség részeként az USA Gym és az USOPC abban is megállapodott, hogy új irányelveket fogalmaznak meg, és tesznek közzé, amelyek célja a hasonló visszaélések elleni védelem. A reformok megvalósítására a USOPC öt millió dollár különít el, illetve vállalta, hogy az új sportoló- és ifjúságvédelmi bizottságának legalább egy tagját az áldozatok közül választja.

Az USA Gymnastics mélységesen sajnálja a traumát és fájdalmat, amelyet a túlélők elszenvedtek a szervezet tétlensége miatt. A közösen benyújtott átszervezési terv a múlttal szembeni felelősségünket és a jövő iránti elkötelezettségünket tükrözi

– mondta Li Li Leung, az USA Gym új elnök-vezérigazgatója.

A kártérítést a túlélők között a túlélők bizottsága által kidolgozott és jóváhagyott kiosztási ütemterv szerint osztják szét.

Előzmények:

2016-os riói olimpia után robbant a bomba: decemberben letartóztatták és vádat emeltek Larry Nassar, az amerikai női tornászválogatott és a Michigan State University volt sportorvosa ellen kiskorúak elleni szexuális zaklatás vádjával.

Az első hivatalos eljárás kilenc korábbi sportoló vallomása után indult el, ezekből az derült ki, hogy Nassar legtöbbször masszázs közben követett el szexuális zaklatást. Később már 81 fiatal tornász molesztálásáról lehett olvasni, ám az évek alatt jelentkező áldozatok száma végül az ötszáz főt is elérte.

Kapcsolódó
Károlyi Márta: A Károlyi-ranch nem Drakula pincebörtöne volt
Károlyi Béla felesége kivételt tett a 24.hu-val, amikor elmesélte az életútját Székelyudvarhelytől Onestin, majd Déván át Texasig, a hatéves Nadia Comanecitől Mary Lou Rettonon és Simone Bileson át Larry Nassarig.

Az ügynek  magyar érintettjei is voltak, hiszen Nassar a zaklatások, a szexuális visszaélések egy részét a két edzőlegenda, Károlyi Béla és felesége Márta texasi ranchán követte el, amelynek tornacsarnokát, appartmanjait a USA Gym 1999-2017 között, évente 12 alkalommal egy-egy hétre, központi edzőtáborként bérelt ki az erdélyi házaspártól. Károlyi Márta honlapunknak korábban adott exkluzív interjúban tagadta a felelősségüket. Úgy tudjuk, a hétfőn kötött megegyezés egyben őket is tisztázta a vád alól, amely arról szólt, hogy nem védték meg a sportolókat, illetve fizikai és lelki terror alatt tartották őket.

(Kiemelt képen a szexuális zaklatás túlélőinek támogatóinak aláírásai láthatók a Michigani Egyetem leköszönő elnökének, Mark Schlisselnek az otthona előtti virrasztáson 2021. október 13-án Ann Arborban.  Fotó: Bill Pugliano/Getty Images/AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik