Sport

Valter Attila: A negyedik hely örökre negyedik hely marad, muszáj elengednem

Luca Bettini / AFP
Luca Bettini / AFP
Vasárnap a veronai, 17,4 kilométeres időfutammal ért véget az olasz kerékpáros körverseny, a Giro d'Italia. A Grand Tour-versenynek több magyar vonatkozása is volt: egyrészt Magyarországról indult a mezőny, másrészt három magyar bringásért is szoríthattunk. A tavaly rózsaszín trikót is viselő, összetettben 35. helyen záró Valter Attila mellett Peák Barnabás (összetettben 110.) és Fetter Erik (összetettben 83.) is végigtekerte az idei Girót. Ők meséltek a tapasztalataikról.

A trió közösen tartott sajtóbeszélgetést szerda délután, amelybe a szakmázás mellett néhány izgalmas történet és poénkodás is belefért. A beszélgetés természetesen ott kezdődött, ahol a körverseny, vagyis a magyar indításnál. A három versenyző nagyon jól érezte magát az itthoni rajton, sőt, még a csapattársaik is csupa pozitív élménnyel gazdagodtak, a jó értelemben vett őrült magyar szurkolóknak hála.

A külföldiek szemében nagyon nagyot nőtt Magyarország, Budapest és úgy általában a magyarok. Picit úgy tekintettek ránk, mint egy kis ország képviselőire, de ezután azt éreztem, hogy elkezdtek érdeklődni irántunk. Az pedig még engem is meglepett, hogy a magyar emberek mennyire imádják a kerékpársportot

– kezdte Fetter az élménybeszámolót.

Ehhez csatlakozott aztán Peák is, aki egy vicces adalékkal kontrázott Fetter szavaira. A Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux versenyzője elmesélte, hogy a nyitó szakaszon a magyar szurkolók Valtert „hajrá, Ati!”-val buzdították, amit viszont úgy értett Peák csapata, hogy „hajrá, Wanty”.

Varga Jennifer / 24.hu Fetter Erik, Peák Barnabás és Valter Attila a budapesti rajton.

A legjobb eredményt elérő magyar, Valter így foglalta össze a tapasztalatait:

„Két részre szedném, a magyar rész tényleg fesztivál volt, egy ünnep. A negyedik szakasztól viszont kőkemény verseny jött. Nekem ez a harmadik Grand Tourom, azt hittem tudom, mire számíthatok, de eddig ez volt a legnehezebb, olyan volt, mintha egynapos versenyek lettek volna egymás után.

Sokszor úgy tűnhet talán, hogy mi nem csinálunk sokat a mezőnyben, de ebben kőkemény munka van, amiből mindhárman kivettük a részünket. A srácok szerintem jók voltak, nyugodtak maradtak, jól segítették a csapataikat, nekem viszont inkább hullámvölgyes Giro volt, szerettem volna egy picit többet is elérni, de jó lecke volt a jövőre nézve.

A versenyzők mindegyike elmondta, hogy Magyarországot elhagyva kevesebb figyelem irányult rájuk, aminek köszönhetően kicsit nyugodtabb lett a légkör. Elmondásuk szerint mentálisan kellett átkapcsolni, hogy a bulis rész után kemény munka jön, de Peák a hetedik szakaszt ki is emelte: szerinte akkor indult be igazán a Giro. A Wanty kerékpárosa szerint nagy felelősséget is érzett, amiért sokan miattuk látogattak ki három szakaszon is, ehhez pedig Valter is csatlakozott, aki a tavalyi rózsaszín trikóval magasra tette a lécet. Mindez ráadásul kicsit nyomasztotta is, mert sokan azt hitték, a magyar versenyzőtől a szakaszgyőzelem is elvárás.

Luca Bettini / AFP Valter Attila rózsaszín trikósként a tavalyi Girón.

„Voltak, akik azt kiabálták, hogy mindhárom szakaszt meg fogom nyerni. Az első nap előtt az ilyesmik miatt egy picit stresszeltem, de aztán kiélveztem ezt a három napot. Ezek a pillanatok talán mindhármunkat elkísérnek majd végig a pályafutásunk során. Nekem nehéz is volt ezután átállni, pedig azt hittem, könnyebben megy majd. A teljesítményem lassan jött, szerintem mindhármunknak jól jött volna egy pszichológus, hogy kezelni tudjuk ezt a helyzetet.”

Ezután általánosságban is beszéltek a profi bringások a Grand Tourról, Fetter Erik elmondta, hogy pozitív csalódást okozott számára, hogy nem fulladt ki a nagy iram dacára. Peák azt emelte ki, hogy sokat segített a mezőny másik két magyarja, sőt példának hozta a 20. szakasz első nagy emelkedőjét, ahol Fetterrel együtt tekertek föl. Jól mutatja a beszélgetés hangulatát, hogy Valter is bedobott egy poént:

Talán ezért volt ennyire nehéz ez a Giro, mert ezt a két fiút is nekem kellett a hátamon cipelni!

Utána azért meg is dicsérte a másik két srácot, és elmondta, jó volt a két honfitársával osztozni az élményen.

„Nagyon sokat adott, hogy mindig tudtunk magyarul beszélgetni. Nekem az első Giróm ilyen szempontból nagyon más volt, nem ismertem a mezőnyt, alig volt kivel beszélgetnem. Most már persze más a helyzet, ismernek már a versenytársak. Nem a teljesítményed lesz ettől jobb, csak sokkal élvezetesebb, otthonosabb. Az egész más magyarokkal együtt.”

Fetter példát is hozott egy ilyen alkalomra, amelyben két órán át küzdöttek a versenyzők a szökésért, amikor is Valter mellé ért.

Varga Jennifer / 24.hu Fetter Erik

Összenéztünk és csak annyit mondtunk egymásnak, hogy ez meg mi az Isten?! Csak egy picit szebb szavakkal. Jó volt látni, hogy ő is szenved, én is szenvedek, de együtt itt vagyunk és együtt kell túlélnünk. Örökre emlékezni fogok erre a pillanatra. Ezek azok, amiket nem élhetsz át, ha egyedül vagy a mezőnyben.

Természetesen komoly dolgokról is szó esett, így például arról is, kivel mennyire volt elégedett a csapata. Fetter szerint minden rá szabott feladatot el tudott végezni, ráadásul nagyon jól bírta a tempót, amivel meglepetést okozott. Peák teljesítményére sem érkezett panasz, pedig a magyar versenyzőnek hiányérzete volt annak dacára is, hogy extrát mutatott.

„Személy szerint jobban örültem volna, ha látványosabban tudom segíteni Biniam Girmay-t, ami az elsődleges feladatom volt. A 17. szakaszon tudtam extrát nyújtani a csapat számára, amikor Domenico Pozzovivónak problémája volt, és az egyik hegyen tudtam segíteni neki, hogy kisebb hátrányt szedjen össze az összetettben.”

Kapcsolódó
Valter: Túl nehéz volt a kanyar, nem tudom, miért volt szükség rá néhány méterrel a vége előtt
Nem ellenőrizte le kétszeresen a szakasz utolsó métereit, mivel előzetesen nem számolt azzal, hogy ekkora harc lesz a győzelemért.

Valter Attila esete némileg speciális, mivel neki nincs szerződése jövőre. Ennek ellenére vele is elégedettek voltak, ugyanakkor még meg kell emésztenie a 19. szakaszon szerzett negyedik helyét. A hegyi befutó végén az utolsó kanyart nem tudta bevenni az ötfős élboly minden tagja, ő sem, ezért végül negyedikként ért célba. Erről elmesélte, hogy úgy tudta, egy apró emelkedővel zárul az etap, de a helyszínen derült ki, hogy gyakorlatilag semennyi emelkedő nem volt.

Nem szépült meg az eredmény, a negyedik hely örökre negyedik hely marad. Azóta sokat gondolkoztam rajta, és visszanéztem többször, de mindig negyedik hely maradt. Muszáj elengednem, ami egyre jobban megy. Meg lehetett volna a győzelem, a három leggyorsabb között voltam, de azt a kanyart onnan sehogy sem tudtam volna megnyerni. Ezen sajnos nem tudok változtatni, ebből tanulnom kell

– mondta Valter, aki azt is elmondta, mások sem tudták pontosan, milyen lesz ez a befutó.

Kapcsolódó

Természetesen nem maradhatott el a Mark Cavendish buszmegálló meglátogatására vonatkozó kérdés sem, amire viszont meglepő választ adtak a bringások.

„Én Eriket inkább egy presszóba vinném, amit az egyik szakaszon láttunk!” – felelte mosolyogva Valter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik