Sport

Az olimpiai bajnokkal is játszik a magyar hokiválogatott a jövő évi vébén

Jonathan NACKSTRAND / AFP
Jonathan NACKSTRAND / AFP

A vasárnap zárult jégkorong-világbajnokság alapján készült világranglistával ismertté vált a jövő évi finn-lett rendezésű vb csoportbeosztása, ami szerint a magyar válogatott Tamperében az olimpiai és világbajnok, világranglista vezető finnekkel, valamint a svédekkel, a vb-harmadik csehekkel, a németekkel, a dánokkal, a franciákkal és az osztrákokkal játszik majd.

Az IIHF hétfő hajnalban tette közzé az új világranglistát és vele együtt a csoportbeosztást a 2023-as tamperei-rigai vb-re. Ez alapján a magyarok – akik a ljubljanai divízió I/A-tornán a második helyen feljutottak az elitbe – a 20. helyen állnak, a szintén feljutó szlovénok pedig a tizenkilencedikek.

A listát változatlanul a friss vb-győztes, februárban olimpiai aranyérmes finnek vezetik a vb-második kanadaiak előtt. A világranglista harmadik oroszok és 14. fehéroroszok az ukrajnai háború miatt már most sem szerepelhettek, és az IIHF döntése alapján a jövő évi tornán sem indulhatnak.

A magyar válogatott jövőre Tamperében lép jégre, ellenfele lesz a házigazda mellett a svéd, a vb-bronzérmes cseh, a német, a dán, a francia és az osztrák alakulat.

Reálisan utóbbi kettő ellen lehet esély a pontszerzésre. A nyolcas utolsó helyezettje esik ki a divízió I/A-ba, míg az első négy a negyeddöntőbe kerül.

A másik, rigai csoportban a vb-második Kanada, a társházigazda Lettország, valamint az Egyesült Államok, Svájc, Szlovákia, Norvégia, Kazahsztán és feljutó Szlovénia érdekelt. A jövő évi vb-t május 12. és 28. között rendezik. A vb-rendezésre a magyar szövetség a szlovénnal karöltve pályázott, de a határidő végéig nem sikerült megszerezni a szükséges kormánygaranciát, így végül a finn-lett pályázat lett a befutó.

A 2023-as vb csoportbeosztása (világranglista-helyezés):

A csoport (Tampere): Finnország (1.), Svédország (5.), Csehország (6.), Németország (9.), Dánia (10.), Franciaország (13.), Ausztria (15.), Magyarország (20.)
B csoport (Riga): Kanada (2.), Egyesült Államok (4.), Svájc (7.), Szlovákia (8.), Lettország (11.), Norvégia (12.), Kazahsztán (16.), Szlovénia (19.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik