Sport

Azzal vádolják Romániában a székely hokisokat, hogy szándékosan veszítettek a világbajnokságon

Vörös Dávid / MJSZ
Vörös Dávid / MJSZ

Óriási botrány kerekedett a ljubljanai divízió I/A-s jégkorong-világbajnokságon vasárnap lejátszott magyar-román (4-2) mérkőzésből: Alexandru Halauca, a Román Jégkorong Szövetség elnöke még kedden jelentette be, hogy összehívja a szervezet ügyvezető testületét, hogy vizsgálja meg azokat a felvételeket, amelyek szerint a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt.

Kapcsolódó
Botrány lett a magyar-román után közösen elénekelt székely himnuszból
Aki nem tiszteli Romániát, nincs mit keressen piros-sárga-kék mezben, írta az egyik helyi miniszter az eset után.

A román sportsajtóban azóta is több cikk jelent meg a témában, a szövetség főtitkára, Alexandru Nistor pedig elég kemény kijelentéseket tett: szerinte a székely játékosok nem tettek meg mindent a győzelem érdekében a világbajnokságon, gakorlatilag szándékosan veszítettek. Legalábbis mivel a vasárnapi magyar-román meccsnek már nem volt tétje (mi feljutottunk, Románia pedig addigra már kiesett), így alighanem a torna egészére értette az alábbi vádaskodást.

Gyakorlatilag nem akartak játszani, üresbe korcsolyáztak, az ellenfelek mellé ütöttek bottal. Feljuthattunk volna, ehelyett ők az ország ellen fordultak, amit képviseltek. A szívükkel nem Romániáért, hanem Magyarországért játszottak. Tudom, hogy ezek súlyos vádak, de ilyennek tűnt. Románia nevelte fel őket, és ők elárulták!

idézi a prosport.ro Nistort.

A román sajtó azt is kifogásolta, hogy a lelátó magyar szektorában ült Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter, a román hokiszövetség volt elnöke. Róla Nistor azt mondta, hogy dolgozott vele korábban együtt a szövetségben, de nem bírta elviselni, ami akkor történt, a szervezetben csak három román volt, mindenki magyarul beszélt. „El sem akarom mondani, hogyan beszélt Romániáról. Egy magyar nacionalista” – idézi a lap a főtitkárt, aki azt is kifogásolta, hogy míg Székelyföldön több hokipálya is van, addig Bukarestben jelenleg egy sem üzemel.

A szövetség ügyvezető testülete csütörtökön tárgyalja majd az ügyet. Alexandru Nistor szerint komoly szankciók várhatóak. A digisport.ro szerint létezik olyan szabály, hogy egy évre is eltilthatják azokat a játékosokat, akik a székely himnuszt éneklik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik