Sport

„Tartottam tőle, hogy valaki meg akar ütni, de ennyit még kibírtam volna” – transzneműek jogaiért állt ki egy bringás a budapesti Giro-szakaszon

Kisbenedek Attila / AFP
Kisbenedek Attila / AFP

A melegeket pedofilokkal összemosó törvény ellen tiltakozott Jacopo Guarnieri, a Groupama-FDJ kerékpárosa a Giro d’Italia budapesti csapatbemutatóján.

Kapcsolódó
Valter Attila: Büszke magyarrá tettetek, most mi jövünk
Már Szicíliában van a Giro mezőnye, amely kedden az Etnára teker fel.

Valter Attila csapattársa eredetileg látványos kiállást tervezett egy nagy szivárványos zászlót akart viselni, de inkább úgy döntött, hogy a transzneműeket támogatja egy karkötővel. Guarnieri a jobb kezére vett föl ezért egy csuklószorítót, ami világoskék, rószaszín és fehér színű volt.

A Cyclingnews beszámolójából kiderül, hogy Guarnieri számára fontos a téma, de azért Valterral is egyeztetett, hogy mire számíthat a magyaroktól. Végül úgy határozott, hogy a minimális kockázatot vállalnia kell.

„Ez egyfajta csendes, de nem néma üzenet volt. Kihasználtam a lehetőséget, hogy egy kicsit biztonságosabb pozícióban fejtsem ki a véleményemet. Azt gondoltam, talán felbosszantok vele valakit, de a közönségből, nem a politikusok közül.

Kicsit tartottam tőle, hogy az időfutamon valaki megpróbál megütni. De arra gondoltam, egy ütést még kibírnék, szóval miért ne? Végül is ez Európa, szóval próbáljuk meg

mondta Guarnieri.

A cikk arra is kitér, hogy a bringás akciója a közösségi médiában rengeteg pozitív visszajelzést hozott, de a Girón nem nagyon foglalkoztak vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik