Sport

Heroikus csatában kiszenvedte a győzelmet a magyar hokiválogatott

Vörös Dávid / MJSZ
Vörös Dávid / MJSZ

Ha előzetesen volt olyan mérkőzés a ljubljanai divízió I/A jégkorong-világbajnokságon, amelyről azt mondhattuk, kötelező a győzelem, az a szerdai, litvánok elleni csata volt.

Kapcsolódó
Egészen a harmadosztályig lépett vissza a Volán egyik ellenfele
Nem indul a Znojmo az osztrák jégkorongliga következő idényében.

Egyrészt azért, mert riválisunk az orosz-ukrán háború miatti átszervezés miatt került csak fel ismét a másodosztályba – legutóbb, 2019-ben ugyanis utolsó helyen zárva kiesett –, másrészt mert Litvániát eddig mindegyik tétmérkőzésén legyőzte Magyarország, a legutóbbi, három évvel ezelőtti 4-1-es siker például bennmaradást ért a divízió I/A-ban.

A nyitónapon a magyarok nagyszerű játékkal 5-1-re verték Dél-Koreát, míg a balti csapat 4-2-es vereséget szenvedett a házigazda szlovénoktól.

Ahogy esélyesként kell, már az első percben megszerezte a vezetést a magyar válogatott, a bizonytalankodó védőktől Sebők szerzett korongot, és kilőtte a kapu jobb oldalát (1-0). A folytatásban azonban nem jöttek a gólok, sőt, a litvánok találtak magukra, és bizony Rajna kapusnak is be kellett mutatni pár bravúros védést.

A második harmadban sem tűnt olyan élesnek a csapat, mint egy nappal korábban, szerencsére ismét jött egy korai gól. A 24. percben Sofron lövése a kapuvasról vágódott ki, és ugyan a játékvezetők először gólt ítéltek, a videózás egyértelművé tette, hogy nem volt bent a korong.

Ugyanakkor a visszajátszás azt is megmutatta, hogy Sofronnal szemben szabálytalankodtak, így gól helyett jöhetett egy büntető, amit Hári nagyon okosan belőtt (2-0). A megnyugvást azonban újabb izgalom követte, a 28. percben Alisauskas nagy gólt lőtt (2-1).

A harmadik harmadban Sofron lehetőségét a litván kapus védte, a másik oldalon Kaleinikovas és Bendzius sem tudott túljárni Rajna eszén. Az 50. percben nagy lehetőséget kaptunk, de a kettős emberelőnyt nem sikerült gólra váltani.

Az utolsó hat percet megnyomta a magyar válogatott, de minden helyzet kimaradt, Kulmala, Erdély, Garát és Sofron is hibázott. Szűk három perccel a mérkőzés vége előtt Kulmala kapott két percet, a litvánok a kapust is levitték, hogy hat a négy ellen támadhassanak, de ez sem hozott sikert.

Magyarország nem a legjobb játékával, de óriási csatában 2-1-re nyert, egy szünnap után pénteken Szlovénia lesz az ellenfél.

Divízió I/A jégkorong-világbajnokság

Magyarország – Litvánia 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)
gól: Sebők (1.), Hári (24.), illetve Alisauskas (28.)

 

Szlovénia – Románia 9-1 (1-1, 6-0, 2-0)
gól: Jeglic (10., 25.), Verlic (24., 40., 51.), Ograjensek (33.), Maver (36.), Cimzar (40.), Ticar (45.), illetve Szkacskov (12.)

 

Az állás:
1. Szlovénia 6 pont/2 mérkőzés (13-3)
2. Magyarország 6/2 (7-2)
3. Litvánia 0/2 (3-6)
4. Dél-Korea 0/1 (1-5)
5. Románia 0/1 (1-9)

 

A torna első két helyezettje a 2023-as elit vb-n szerepel, míg az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik