Élő Sport

Kiütéses győzelemmel kezdte a vébét a hokiválogatott

Vörös Dávid / MJSZ
Vörös Dávid / MJSZ

A magyar jégkorong-válogatott magabiztos játékkal győzte le 5-1-re Dél-Koreát a ljubljanai divízió I/A-s világbajnokságon. Erdély Csanád három gólt szerzett és kiosztott egy gólpasszt is, a csapat pedig szinte hazai pályán érezhette magát, annyi drukker kísérte el.

A koreai csapat még úgy is az egyik nagy riválisnak számít a feljutásért vívott harcban, hogy a világjárvány kitörése óta az ázsiai bajnokság szünetel, ugyanakkor a felkészülés során, elsősorban a kapuban remeklő Matt Daltonnak köszönhetően legyőzte Magyarországot. Ezúttal viszont sokáig zongorázni lehetett a különbséget a csapatok között, Sean Simpson csapata elég meggyőző első harmadot produkált, és ugyan csak öt magyar lövés találta el a kaput, Fejes Nándor és Sofron István is gólt szerzett, de még számos ziccer maradt kihasználatlanul.

Vörös Dávid / MJSZ

A második harmad elejét megnyomták a koreaiak, ám Magyarország ütötte az újabb gólt, Erdély első lövése még kipattant a kapuvasról, de ment a kipattanóra, majd a kapus hóna alatt betalált. Megrendült ettől a rivális, Erdély pedig emberelőnyből növelte tovább a különbséget. Ugyanő aztán négy a négy elleni játék során is betalált, a második harmad derekén így már időt kellett kérnie a dél-koreai kapitánynak. 5-0 után mind a két oldalon voltak helyzetek, az ázsiaiak még büntetőt is lőhettek, de a vas segített az szünet előtt több védést is bemutató Rajna Miklósnak.

Ilyen előzmények után a harmadik harmad már csak formalitás volt, bár Rajna nagyot küzdött hogy meglegyen a kapott gól nélküli meccse, és volt olyan támadás, amikor háromszor is a kapuvas hárított. A koreaiak egyébként összekapták magukat, olykor még nyomás alá is helyezték a magyar kaput, az 58. percben pedig szépítettek, így alakult ki az 5-1-es végeredmény.

Nagy esélyt adott a feljutási harcban, hogy az orosz és a fehérorosz válogatott kizárása miatt a mezőny két legerősebb csapata, Franciaország és Ausztria már idén az elitvébén szerepel majd, így a divízió I/A-ban jelenleg öten versengenek a két feljutó helyért. Folytatás szerdán, Litvánia ellen.

Divízió I/A, 1. forduló

Magyarország – Koreai Köztársaság 5-1 (2-0, 3-0, 0-1)

És ott a vége, magabiztos győzelem a nyitányon

A harmadik harmad már Dél-Koreáé volt, Rajna Miklósnak akadt dolga bőven, a koreaiak négy kapuvasat is lőttek és még gólt is szereztek. Ez a meccs azonban az első két harmadban eldőlt, 5-1 ide, szerdán jöhet a litvánok elleni márkőzés.

Nem sikerült megúszni bekapott gól nélkül

Az 58. percben már kapitulált a magyar védelem, egy kapu mögötti passzt követően Szeng-vuk éles szögből pont Rajna térdhajlatához lőtt, ahol volt egy kis lyuk és befért a korong. Kár érte.

Azért örülhetünk neki, hogy Dél-Korea nem így játszott végig

Nyilván 5-0-s előnyben már nem úgy mennek a lábak, de sokkal kombinatívabban játszik az ellenfél, mint tette azt az első két harmadban, az emberelőnyeinek is köszönhetően pedig többször nyomás alatt tudta tartani a magyar kaput. Rajna és a védelem azonban állja a sarat továbbra is.

Ez most nem jött be Erdélynek

Emberhátrányban volt a magyar válogatott, Erdély azonban korongot szerzett a középső harmadban, a kapuig ment, de nem jött be a trükkje: lazán el akarta tenni a korongot a kapus lábai között, de Dalton résen volt.

Mit úsztunk meg kapott gól nélkül...

Egy eladott korong után lőttek vasat a koreaiak, majd a kipattanót követően, miközben Szirányi lefogta az ellenfél támadóját, Csong-min a lába közül eresztett el egy lövést, a korong Rajna sisakjáról a lécra, majd az egyik oldalsó kapuvasra pattant. Videóztak kicsit, de a korong nem haladt át a gólvonalon.

Fel-alá rohangálnak a csapatok

Bár most kaput kevésbé találnak a csapatok, a tempóra azért nem lehet panasz, hol az egyik, hol a másik oldal lendül támadásba. A koreaiak becsületére egyen mondva, hogy mennek előre ötgólos hátrányban is.

Egy emberhátrány kivédekezve

Kulmalát szórták ki fogásért, a fór elején még érezhető volt a koreai nyomás, de aztán elszívta a levegőt ellenfele elől a magyar védekezés.

Jön az utolsó harmad

A második harmadban már 13-9 volt a kapura lövési mutató (ide), azaz több munkában voltak a kapusok, ráadásul több vas is volt. Most viszont jön az utolsó 20 perc, 5-0-ról indul a folytatás.

Egy harmadra a győzelemtől

Parádés magyar játékkal zárult le a harmad, már csak a gól hiányzott a végéről. Nem jött össze, Sebők a mammutba lőtt, de így sem lehetünk bosszúsak, Erdély Csanád három góljával sikerült tovább növelni a különbséget és már 5-0 az állás. Rajnának is kellett pár védést bemutatni, egy rávezetésnél pedig a vas segítette ki a magyar kapust, de összességében magabiztosan vezetünk.

Rajna is van már dolga

Egyre több, persze ekkora előnyben ez nem annyira meglepő. Lepkéssel védett látványosat, most pedig sunyi lövést lábbal. Nem baj a torna további részére nézve, ha belövik a magyar kapust.

Velünk van a vas

Emberelőnybe került Dél-Korea, egyből támadták is a kaput, majd kiharcoltak egy büntetőt. Dzsin-hun állt szemben Rajnával, meghúzta a cselt, még el is lőtte a magyar kapus mellett, de a vasat találta el, arról pedig kifelé pattant a korong.

Centikre volt az újabb gól

Magosi viszonylag kiszorított helyzetből tüzelt, Dalton térdelt és nyúlt is a korong után, de így is a vas segítette ki óriési csilingelés kíséretében.

Erdély négy a négy elleni játékban is eredményes

Kiütés. Mindkét oldalon volt kiállítás, így négy a négy ellen ment a játék, egy gyors magyar támadás végén pedig Erdély maradt üresen a kapu előtt, és megszerezte a harmadik gólját is. 5-0.

Egyszerű játék a hoki!

Ha csak a negyedik magyar gólból indulunk ki. Emberelőnybe került Magyarország, az első percben még tartotta magát Dél-Korea, de aztán Terbócs szépen vitte be a korongot a harmadba, megjátszotta Hárit, aki kivárt egy ütemet, majd keresztbe passzolta a korongot, Erdély pedig az üres ketrecbe lőtt. 4-0.

Ott a harmadik!

Szerencsés jelenetek után már 3-0 ide! Sofron nem tudta kiemelni a korongot, de aztán javított és Erdélyt indította, aki előbb vasat lőtt, de aztán ment a kipattanóért, ismét célba vette a kaput, Dalton hóna alatt pedig beakadt a lövés. 3-0!

Korea megnyomja a harmad elejét

Harcos korongszerzés, birkózás a palánk mellett, távoli lövés utáni Rajna-védés. A jelek szerint vissza akarnak jönni a meccsbe a lehető leggyorsabban.

Vége az első harmadnak, ez eddig elég jól néz ki

Nyugodtan kijelenthetjük: Magyarország megérkezett a világbajnokságra. A 2-0 is jól mutat, de a játék is, kontrollálja a csapat a mérkőzést, szinte semmilyen területet nem hagy Dél-Koreának a kibontakozásra. A helyzetek alapján akár még nagyobb is lehetne a különbség. És nem lehet elégszer hangsúlyozni, Dél-Korea az egyik nagy rivális a feljutásért vívott harcban – igaz ez még úgy is, hogy a világjárvány kitörése óta az ázsiai liga szünetel.

Helyzetbe hoztuk a riválist

Szerencsére azonban nem lett belőle gól. Sebők vitte volna fel a korongot, de egy koreai közbeszúrt, és még úgy is pattant neki a pakk, hogy azzal kapura tudott törni, de Rajna jól mozdult ki, hárította a fonákos próbálkozást.

Hárinak csak nem akar összejönni a gól

Újabb szép magyar korongjátratás végén az alapvonal mögött érkezett a passz Hári elé, aki egy az egyben állt a kapussal szemben, de a korong leperdült az ütője tolláról. Még kontrát is vezethetett Korea, de csak blokkolt lövésig jutott.

Hárinak már két elég komoly helyzete is akadz

Egyelőre könynedén jut el lövésekig a magyar csapat, ami elég biztató, meg az is, hogy nem álltak le a fiúk 2-0-s vezetésnél sem. Hárinak volt egy kapuvas mellett épphogy elsüvítő lövése, most pedig egy csel után vette céba a kaput, de egy blokkoló botban elakadt a pakk.

Kellett ez a Rajna-védés

Egyelőre nincs sok dolga a magyar a kapusnak, de ez mindig veszélyes. Most egy középre tartó korongot fogott biztosan.

Olvasói sztorik