Sport

„Már évek óta háborúban élünk, hozzászoktunk” – az ukrán hokiválogatott a magyarok segítségével küzd a feljutásért

Bánszegi Rebeka/24.hu
Bánszegi Rebeka/24.hu
A háború kirobbanásával megbénult az ukrajnai sportélet. Miután azonban kiderült, hogy a hokiválogatott ennek ellenére részt tud venni a világbajnokságon, a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) azonnal a szomszédos ország segítségére sietett. A vb már elkezdődött, az ukránok pedig egy eredménnyel lennének csak elégedettek: az első hellyel.

A magyar jégkorong-válogatott április 14-én Miskolcon 3-1-re, a Vasas Jégcentrumban pedig szétlövésben győzte le az ukrán csapatot. A felkészülési mérkőzéseknek azonban ezúttal nem az volt a jelentőségük, hogy ki milyen játékot mutat. Ennél sokkal többről szóltak, hiszen a háború miatt a vendégek több mint egy hónapja nem tudtak jégre lépni, edzeni.

MTI/Vajda János Tóth Richárd gólja a Miskolci Jégcsarnokban.

A magyar szövetségnek sem volt egyszerű a helyzete, amikor ugyanis Oroszország támadást indított, még úgy nézett ki, hogy a mieink Fehéroroszországgal meccselnek itthon kétszer, majd Kijevben további két alkalommal. A háború kirobbanásakor világossá vált, hogy a négy találkozóból egyik sem jön majd létre. Az MJSZ azonban segíteni akart, sőt elsők között tudta támogatni az ukránokat.

A támadás idején éppen úton volt hozzánk három U16-os ukrán csapat, kísérőkkel és szülőkkel együtt. Közülük kettő visszafordult, de az egyik busz megérkezett Debrecenbe. Mi már ekkor azon gondolkodtunk, hogyan tudunk nekik segíteni. Ilyen szempontból hamar belecsöppentünk ebbe az egészbe

– mondta a 24.hu-nak Sipos Levente, a szövetség főtitkára.

Jégkorongban évente rendeznek világbajnokságot – ezt a szokást az elmúlt években a koronavírus-járvány fölborította –, a divízió I/B-ben érdekelt ukrán csapatnál viszont sokáig az is kérdéses volt, hogy el tudnak-e indulni 2022-ben. Végül az a döntés született, hogy mehetnek, de a válogatott sorköteles tagjai kihagyják a tornát, és a meggyengített keret tagjai között is akadtak olyanok, akiket úgy kellett kimenekíteni. A hír hallatán a magyarok rögtön léptek: Miskolchoz közel szereztek szállást a jégkorongozóknak, megszerveztek két felkészülési meccset, edzést biztosítottak és jótékonysági gyűjtésbe kezdtek.

„Kijevben voltam, amikor megtudtam, hogy jöhetünk Magyarországra edzőmeccset játszani. Ott most rengeteg a bombarobbanás, én pedig voltam már itt és tudtam, hogy remek csarnokokban játszhatunk egy brusztolós, kemény válogatottal. Nem gondolkoztam, rögtön elfogadtam a meghívót.

Az ukrán szövetség nagyon keményen dolgozott, hogy mindannyian kijussunk. Sikerült elérnünk egy vonatot, amivel kijutottunk Kijevből, onnan pedig a szövetség szállított minket ide, de nem volt egyszerű ez az egész

– idézte fel kérdésünkre az utazás körülményeit Alexander Peresunko, a kelet-ukrajnai HC Donbassz csatára.

Miskolcon és Budapesten aztán már a munkáé lett a főszerep, különösen az állóképességen kellett javítani a 22 éves hokis szerint, amihez a magyar válogatott tökéletes ellenfél volt. Persze nem csak az MJSZ próbált segíteni, a nemzetközi szövetség (IIHF) is hozzájárult a menekítéshez, és az ukránokat támogató jegyeket is népszerűsítette.

„Ez sokkal nagyobb dolog, mint két mérkőzés. Fel szerettük volna hívni a figyelmet, hogy a sport, a jégkorong mit tud adni. Ameddig segítségre lesz szükségük, mi biztosítani fogjuk” – mondta Sipos Levente.

Cikkünk megjelenésekor még úgy tudjuk, az egyébként modern és jó infrastruktúrával rendelkező ukrán csarnokokat nem érte találat. A jótékonysági akcióból befolyó összeg segíteni fogja majd a hokit, de érthető módon évekig tart majd az ország újjáépítése. Sipos szerint még sokáig a környező országok segítségére szorulnak majd emiatt a jégkorongozók. Peresunko szerint azonban éppen ez adott extra motivációt a számukra.

„Ezzel a lehetőséggel sikerült jól felkészülnünk a világbajnokságra, amit nagyon meg akarunk nyerni. Egész Ukrajna azt várja, hogy első helyen végezzünk, és ezért mindent megteszünk majd. Ez a legnagyobb motivációnk, hogy örömet okozhassunk a nehéz időkben.

Mi már évek óta háborúban élünk, nem zökkent ki minket, hogy mi történik otthon. Hozzászoktunk. Csak az nehéz, hogy a családunk otthon maradt. A legmotiválóbb az, ha tudjuk, a szeretteink jól vannak.

A divízió I/b-s világbajnokság szerdán kezdődött, méghozzá rögtön egy kiütéses ukrán győzelemmel: 7-0-ra intézték el a szerb együttest. Ezen a mérkőzésen Peresunko két gólt ütött, jól látható tehát, hogy nem csak ígérgetés volt a jó szereplés. A második mérkőzésen a győzelem már nem jött össze, de pontot így is szerzett a csapat, amely szétlövésben kapott ki a házigazdától.

A lengyelországi vb vasárnapig tart, az első helyezett feljut a divízió I/A-ba, ahol a magyar válogatott szerepel jelenleg.

Az ukrán játékosok csak a torna idejére kaptak engedélyt külföldi tartózkodásra, abban a pillanatban, hogy vége a vébének, haza kell térniük. Peresunko is így tesz majd, azonban csak civilként. Egyelőre.

Ez bármikor megváltozhat. Ha egyre rosszabb lesz a helyzet, és a kormány azt mondja, még több emberre van szüksége, szerintem mindenki menni fog harcolni. Én biztosan.

 

Kiemelt képünkön Alexander Peresunko az ukrán válogatott edzése után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik