Sport

Több ukrán hokist is úgy kellett kimenekíteni, a magyar szövetség jótékonysági akciót indít a megsegítésükre

Jegkoronszovetseg.hu
Jegkoronszovetseg.hu

Világbajnokságra készül a magyar és az ukrán jégkorong-válogatott is, a mieink a divízió I/A-s tornán Ljubljanában küzdenek majd a feljutásért (az ellenfelek: Szlovénia, Dél-Korea, Románia, Litvánia), míg keleti szomdészaink Lengyelországban szerepelnek majd az I/B-s vébén (a mezőny többi tagja az ukránok és a házigazda lengyelek mellett: Észtország, Japán, Szerbia).

Ukrajnában jelenleg háború zajlik, és a csapat a kormányzat, a magyar (MJSZ), a nemzetközi, valamint több külföldi szövetség támogatásával nálunk készül a vébére. A magyar és az ukrán válogatott két felkészülési meccset is játszik majd, április 14-én Miskolc, 22-én a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrum lesz a helyszín.

A két mérkőzés bevételének a felét a magyar szövetség a hazánkban tartózkodó ukrán hokisok, valamint családjaik megsegítésére ajánlja fel.

Ezen felül 2000, 5000, valamint 10 000 forint értékű támogatói jegyek is megvásárolhatóak, az ezek révén befolyt összeget az ukránok Nemzetközi Jégkorong Szövetségnél vezetett alszámlájára utalja át az MJSZ, olvasható a szövetség oldalán.

Alekszandra Szlatvicka, az ukrán szövetség vezérigazgatója azt nyilatkozta, mivel a válogatottat 18 év feletti férfiak alkotják, külön engedélyre volt szükségünk az ukrán ifjúsági és sportminisztériumtól az ország elhagyására.

„A játékosoknak hivatalosan kötelességük visszatérni Ukrajnába a világbajnokság után – és egyébként vissza is akarnak térni. (…) Vannak, akik még nem érkeztek meg Miskolcra.

Ukrajna minden területéről meg kellett szervezni a kimenekítésüket, három játékos, köztük a válogatott első számú kapusa például az oroszok által már elfoglalt Herszonból menekült ki, csodával határos módon.

Nem hagyhatod el a lakásod, házad, nincs lehetőség iratok bemutatására, nem írhatod rá az autódra, hogy gyerekeket szállítasz, nincs idő elmondanod, hogy sportoló vagy, nem lobogtathatod a fehér lepedőt, semmire nincsenek tekintettel – rendkívül kockázatos volt tehát elindulniuk” – mondta Szlatvicka.

Az ukrán szövetség vezérigazgatója elárulta, a háború kitörése óta megszámlálhatatlanul sok üzenetet kapott, és jó érzés volt számára, mennyien ajánlották fel a segítségüket.

„Nincs bennem félelem, nem lenne kérdés, hogy ott legyek a védekezésben, de van három gyermekem, a kollégáim pedig világossá tették, azzal tudok a legtöbbet segíteni rajtuk és az ukrán jégkorongon, ha biztonságos helyen szervezem a csapatok mindennapjait”.

A magyar szövetség azt írja, jelenleg 117 ukrán játékos tartózkodik Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik