Sport

Szurkolói vallomás: be akarták törni a világklasszis kosaras fejét

Nathaniel S. Butler/NBAE via Getty Images
Nathaniel S. Butler/NBAE via Getty Images

A Crvena zvezda szurkolók egykori vezetője, Zoran Timic, a belgrádi klub egyik leghírhedtebb huligáncsoportjának alapítója önéletrajzi könyvet adott ki, amelyben részletesen leírta, hogyan akarták megtámadni, és hosszú időre kivonni Drazen Petrovicot, az 1980-as évek egyik legnagyobb kosarasát.

Kapcsolódó
„Nyerni fogunk, ahogy az olimpián is” – Peking egyik hőse kiállt a háború és Putyin mellett
Veronika Sztyepanova szemében Oroszország ismét erős, büszke és sikeres.

Petrovic a Sibenikben kezdett el játszani, és 1984-ben váltott csapatot, amikor is a három nagy jugoszláv csapat közül nem a belgrádi Partizant vagy a Zvezdát, hanem a zágrábi Cibonát választotta.

A Zvezda szurkolói nagyon csalódottak voltak, ez később olyan frusztrációba és dühbe csapott át, hogy felmerült a fizikai megsemmisítés gondolata is.

Timic a könyvében részletesen leírta Petrovic megtámadásának tervét:

„Azokban az években a Cibona európai szintű kosárlabdát játszott. A Zvezda is jó volt, de nem tudtuk felvenni a versenyt azzal a generációval. Ez nagyon nehéz volt, mert rendszeresen jártunk minden zágrábi idegenbeli meccsre és mindig veszítettünk. 1985-86 telén ülünk egy lakásban, és unalomból arról beszélgetünk, mit tehetnénk, hogy végre letaszítsuk őket a trónról. Világos volt, hogy a csapat vezére Drazen Petrovic, eszembe jutott, hogy jó lenne kicsit ráijeszteni vagy megfenyegetni. Végül úgy döntöttünk, hogy követjük” – mesélte.

Azonban nem jártak sikerrel, három-négy napig követték ugyan gyalog, taxival vagy éppen kocogva, reggel vagy este, de sohasem volt egyedül.

Az elképzeléseink radikalizálódtak. Kisebb verésektől a súlyos sérülésekig jutottunk, hogy betörjük a fejét vagy eltörjük a térdét, mindezt azért, hogy ne tudjon a fontos meccseken játszani.

De sohasem volt egyedül, mindig volt vele egy lány vagy egy kisebb társaság. Pedig megtudtuk a napi mozgásának minden részletét, részletesen kidolgoztunk mindent.”

A vége azonban az lett, hogy a támadás elmaradt, elsősorban azért, mert abban az évben a Cibona még a rájátszás döntőjébe sem jutott be, így az akciónak nem volt értelme, tette hozzá Timic.

A világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes kosaras kétszer nyerte meg a legrangosabb európai kupát (az Euroliga elődjét), nyert két KEK-et, és egy madridi év után az NBA-ben is szerencsét próbált, ahol a Portland Trail Blazers, majd a New Jersey Nets csapataiban. szerepelt.

1993. június 7-én Ingolstadt közelében autóbalesetben halt meg, mindössze 28 éves volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik