Sport

Akadályozta az adóbehajtást, börtönbe kerül a teniszlegenda

Wiktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Wiktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Két és fél év szabadságvesztésre ítélte egy londoni bíróság pénteken Boris Beckert.

Kapcsolódó
Hét év börtönt is kaphat Wimbledon legendája
Boris Becker azzal érvel, hogy menedzserekre támaszkodott, akik nem adtak jó tanácsokat.

A teniszlegenda a vád szerint szándékos fedezetelrejtéssel igyekezett megakadályozni adósságkötelezettségeinek behajtását, és ezzel megsértette a brit csődeljárási törvényt. Becker ellen az angol-walesi ügyészség húsz vádpontban kezdeményezett büntetőeljárást.

A londoni Southwark kerület koronabíróságának esküdtszéke végül négy vádpontban állapította meg a 2012 óta Nagy-Britanniában élő Becker bűnösségét. Az első vádpont szerint Boris Becker 390 ezer font értékű tőkét helyezett át üzleti számlájáról kilenc másik betétbe, köztük két volt feleségének számláira.

Becker három évvel ezelőtt trófeáinak elárverezésével próbált kikeveredni a csődből. A díjak több mint 680 ezer fontért (305 millió forintért) keltek el a 2019 júliusában tartott online aukción. A hajdani világelső egy ideig arra hivatkozva igyekezett megakadályozni a csődeljárást, hogy diplomatastátusa van, mivel a Közép-afrikai Köztársaság elnöke sport-, kulturális és humanitárius “nagykövetté” nevezte ki az Európai Unióba. A Közép-afrikai Köztársaság külügyminisztere annak idején azonban bejelentette, hogy az útlevél, amelyet Becker mutogat, hamisítvány, egyike azoknak az útleveleknek, amelyeket 2014-ben kitöltetlenül loptak el az országban.

A bíróság pénteken az esküdtek végzése alapján két év és hat hónap börtönre ítélte a volt teniszsztárt.

Boris Becker volt az első 17 éves játékos, aki Wimbledonban nyert. 1987 novembere és 1991 februárja között 18 tornán nem talált legyőzőre, az 1989-es év pályafutása legjobbja volt egy wimbledoni és egy US Open-sikerrel megfűszerezve. A német sportági legenda hat Grand Slamet is nyert, 1991-ben világelső lett, párosban pedig egy évvel később vált olimpiai aranyérmessé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik