Sport vizes vb 2022

A háborúpárti orosz úszó nem indul a budapesti vébén

Oli SCARFF / AFP
Oli SCARFF / AFP

Jevgenyij Rilov kétszeres olimpiai bajnok orosz úszó nem indul el a nyári, budapesti világbajnokságon, ezzel támogatva azon honfitársait, akik az oroszok ukrajnai háborúja miatt nem szerepelhetnek versenyeken.

Ezzel szeretném támogatni az orosz paralimpikonokat, és minden olyan sportolót, akiket kizártak a nemzetközi versenyekből

– áll Rilov közleményében.

Nem sokkal később kiderült, hogy egyetlen sportoló sem állhat rajthoz, a FINA ugyanis kitiltotta őket a vébéről:

Kapcsolódó
Kitiltották az oroszokat a budapesti vizes vb-ről
Az oroszok erre válaszul egyetlen FINA-versenyen sem indulnak idén és lehet új helyet keresni az úszók rövidpályás világbajnokságának is.

Jevgenyij Rilov kedden azzal került a hírekbe, hogy a Speedo szerződést bontott vele, az úszó ugyanis több ismert sportoló társaságában ott volt napokkal ezelőtt a Luzsnyiki Stadionban, ahol Vlagyimir Putyin mondott beszédet, az általa csak speciális hadműveletnek nevezett fegyveres konfliktust méltatta, miközben mindenki az orosz zászlót lengette. Rilov nem sokkal az orosz elnök előtt lépett színpadra, kezében olimpiai érmeit tartotta, ruháján pedig a háború orosz szimbóluma, a Z betű volt látható.

A sportszergyártó a szerződésbontás mellett közölte azt is, hogy az összeget, amit a 100 és 200 méteres hátúszás tokiói bajnokának adott volna, elutalja egy ukrán menekülteket segítő szervezetnek.

A vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szervezet, a FINA az orosz offenzíva miatt Oroszország, illetve Fehéroroszország sportolóit csak semleges színekben engedi versenyezni. A szervezet ezzel az engedékenyebbek közé tartozik, ugyanis a legtöbb sportági szövetség – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlásának megfelelően – kitiltotta eseményeiről mindkét ország sportolóit.

Kapcsolódó
Újabb bojkottfenyegetés: ha nem lép a FINA, csonka vizes vébét rendez Budapest
Szerdán dönthet a szövetség az orosz és fehérorosz úszók kizárásáról.

Svájc kezdte, majd csatlakozott hozzá Németország, azóta pedig már több északi ország is jelezte, bojkottálhatják a vizes bajnokságot, ha az oroszok, akár semleges színekben is elindulhatnak.

A vizes világbajnokságot június 18. és július 3. között rendezik Budapesten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik