Sport

„Totális diszkrimináció” – az orosz teniszező szerint az nem megoldás, hogy kitiltják őket Wimbledonból

Srdjan Stevanovic / Getty Images
Srdjan Stevanovic / Getty Images

A héten a wimbledoni füves pályás Grand Slam-torna szervezői úgy döntöttek, hogy az ukrajnai háború miatt az idei kiíráson nem vehetnek részt az orosz és a fehérorosz teniszezők, az indoklás szerint ugyanis a britek nem akarják népszerűsíteni az orosz rezsimet. A kitiltás elég heves vitákat váltott ki sportágon belülről, az ATP és a WTA is bírálta azt, mint ahogyan Novak Djokovic is, míg mások, az ukrán Jelina Szvitolinával az élen helyeslik, hogy nem játszhatnak az említett játékosok.

Kapcsolódó
Djokovic: A háború gyermeke vagyok, de a wimbledoni döntés őrület
A háború miatt nem engedik indulni az orosz és fehérorosz teniszezőket.

A jelenleg a világranglista 8. helyén álló Andrej Rubljov sem indulhat így Wimbledonban, a 24 éves játékost minderről Belgrádban kérdezgették, ahol csütörtökön negyeddöntőbe jutott. Rubljov azt mondta, nem politikus, nem követi a híreket, de most az egyszer kivételt tesz és elmondja a véleményét.

Amivel indokolták a döntésüket, egyszerűen logikátlan. Ami most történik, az totális diszkrimináció.(…) Az ilyen romboló akciók biztosan nem járulnak hozzá a konfliktusok megoldásához, ellenben nemzeti alapon gyűlöletet és intoleranciát szítanak

magyarázta Rubljov, aki korábban egy győzelmét követően a kamerára írva üzente meg a világnak, nem kér a háborúból.

Rubljov megoldási javaslattal is előállt, szerinte a szervezőknek rá kellene bízniuk a döntést az adott játékosokra arra vonatkozóan, hogy indulnak-e vagy sem, valamint aláíratni velük egy olyan nyilatkozatot, hogy a pénzdíjukat felajánlják a háború áldozatai, valamint családtagjaik megsegítésére. Úgy érzi, ezzel a tenisz lenne messze a legtöbbet adakozó sportág, milliókban mérhető támogatást tudnának rövid időn belül összeszedni.

Mi csak versenyezni akarunk, nem vagyunk politikusok. Orosz vagyok, Oroszországban születtem, ott is nőttem fel. Csak be akarom bizonyítani, hogy jó emberek vagyunk. Ami rám vonatkozik, én csak megpróbálok helyesen viselkedni ebben a helyzetben – mondta a játékos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik