Sport téli olimpia 2022

Egy 16 éves olimpikon családja után kémkedett a kínai állam

Amin Mohammad Jamali / Getty Images
Amin Mohammad Jamali / Getty Images

A kínai állam kémkedet a 16 éves műkorcsolyázó Alysa Liu után, írja az AP Hírügynökség.

Az amerikai színekben versenyző tini a sportág egyik legnagyobb tehetségének számít, de nem ezért érdeklődtek utána a kínaiak, hanem apja miatt. Arthur Liu 1990-ben szökött Kínából az Egyesült Államokba, de az ázsiai ország nyilvántartásából a jelek szerint nem tűnt el.

2021 októberében vette föl a kapcsolatot az FBI a családdal, mert észrevették, hogy a kínai állam kémkedik utánuk.

Arthur úgy döntött, hogy nem mondja el a pekingi olimpiára készülő lányának, hogy ne zavarja meg az edzésben, de eközben rettegtek a következményektől. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium szerdán bejelentette, hogy öt személyre gyanakodnak, akik követik és zaklatják a Kínából bevándorolt állampolgárokat. Arthur Liu úgy tudja, hármas számú disszidensként tartják számon a kémek, a többieket pedig a hármas számú disszidens családtagjaiként.

Valószínűleg csak ránk akarnak ijeszteni, nehogy olyasmit mondjunk, ami rossz színben tünteti föl őket. Aggódtam a biztonságunkért, de az amerikai kormány megvédte a lányomat

– idézi Liut a norvég Aftonbladet, akinek a lánya végül eljutott a pekingi olimpiára, ahol viszont két testőr mindenhová elkísérte.

Hátborzongató, de az olimpiai faluban meg is környékezte a 16 éves lányt egy férfi, aki a szobájába is behívta, de Alysa természetesen nemet mondott. Ami pedig az olimpiai szereplést illeti, Alysa Liu hetedik helyen végzett a műkorcsolyázók között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik