Sport

Gondolkodik a Fradi, hogy van-e így értelme a hokibajnokságnak

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
A férfi jégkorong Erste Liga döntőjének április elsejei első mérkőzésén sajnálatos baleset történt: a ferencvárosi Nagy Gergővel történt szerencsétlen ütközést követően a Csíkszereda játékosa, Salló Alpár a fejvédőjét elveszítve tarkóval csapódott a jégre és súlyos balesetet szenvedett.

A fegyelmi bizottsága három mérkőzésre eltiltotta Nagy Gergőt, ezt az FTC-Telekom szakosztálya túlzottnak és „közösségi nyomásra” megszületett ítéletnek tartotta.

Ezek után megszólalt Such György, a magyar szövetség elnöke is, aki szerint a két egyesület nem próbálja meg oldani a feszültséget, hanem hergeli a szurkolókat, bírálják a játékvezetést, a fegyelmi eljárást és hiányzik az önreflexiójuk.

Kapcsolódó
Kivillanó bicskák, köpködés, bemutató játékosok – kitálalt a hokielnök, mi mindent engednek meg a klubok
Csíkszereda és a Ferencváros is kihúzta a gyufát a szövetségnél, az Erste Liga döntőjében.

Erre reagálva az FTC ügyvezető alelnöke, Nyíri Zoltán is kifejtette véleményét, mert zokon vette, hogy a szövetség a klubokra hárította a történtekkel kapcsolatos felelősséget.

„Arról mindenki elfelejt beszélni, mit csinál, pontosabban nem csinál a szövetség. Úgy gondolom, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség feladata és felelőssége a saját intézményének és az Erste Ligának a megszervezése egyaránt. Jelen helyzetben úgy tűnik, egyik sem sikerül. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az utóbbi időben szinte minden egyes erdélyi túrán a Ferencváros csapatát különböző támadások érik” – nyilatkozta a Fradi.hu portálon.

Kapcsolódó
A fehérvári hokicsapat kétszeri hosszabbításban kapott ki a döntő első meccsén
Pedig a Fehérvár is előnybe kerülhetett volna, ha megadják az első ráadásban szerzett gólt.

Nyíri szerint szó nem volt szándékosságról az ominózus esetben.

Ellenfelünk indokolatlan módon húzta rá a vizes lepedőt Nagy Gergőre, több megszólaló szinte gyilkost kiáltott a baleset után.

Ezt a típusú hangulatkeltést, amelyet továbbra is visszautasítunk, a Csíkszereda kezdeményezte, és mindenki megfeledkezik arról, hogy ilyen esetekben a szövetség dolga lenne közbeavatkozni, és elejét venni annak, hogy ilyesmi megtörténhessen.”

Az FTC alelnöke arról is szót ejtett, hogy a szövetség eddig azokról az esetekről is elfelejtett szót ejteni, amelyeket a rendezési hiányosságok miatt kellett elszenvednie a Ferencvárosnak.

„Néhány héttel ezelőtt a gyergyószentmiklósi elődöntőn az öltözőfolyosón támadták és ütötték meg a vezetőedzőnket. A szövetség kiemelkedő szakmai munkával meghajtott malmai ebben az ügyben nem őrölnek olyan gyorsan, mint a Nagy Gergő-ügy kapcsán, a szövetség és a liga részéről a mai napig nincs semmiféle retorzió a vétkes klubbal vagy csarnokkal szemben. Nem hallhattunk semmit még csak arról sem, hogy a szövetségnek mi az álláspontja az üggyel kapcsolatban. Mint ahogy azzal kapcsolatban sem született semmilyen ítélet, hogy az első csíkszeredai mérkőzést követően a szállodában a vacsorázni készülő csapatunkat körülbelül ötven fő késeket és egyéb támadó eszközöket lengetve megtámadott, erről videofelvétel is a birtokunkban van. Ha nincs a helyszínen a Ferencváros által a saját költségén a csapattal kiutaztatott biztonsági szolgálat, ki tudja, milyen következményei lettek volna az incidensnek. Az ő lélekjelenlétükön múlott, hogy nem történt katasztrófa.

A szövetség ebben az ügyben is hallgat, pedig azt gondolom, először ezekkel az esetekkel kellene foglalkozni. Ahogy ők maguk fogalmaztak, a saját házuk táján illene söprögetniük, nem a klubokra hárítaniuk a felelősséget. Ki kell hogy mondjam, a liga szervezésében, a biztonságos lebonyolítás kérdésében hatalmas hiányosságok vannak.”

Nyíri Zoltán szerint a döntő végeztével ezeket a kérdéseket haladéktalanul szövetségi szinten tisztázni kell, különben a nemzetközi liga lebonyolítása is veszélybe kerülhet akár.

„A szövetség még egyszer mondom, hosszú évek óta nem tud mit kezdeni az erdélyi mérkőzések biztonságának kérdésével. A homokba dugja a fejét, és úgy tesz, mintha nem történnének tarthatatlan események. Pedig a két említett friss példán kívül még számtalan esetet tudnék említeni.

Emiatt még az is felmerül bennünk, hogy ebben a formában ezt a bajnokságot a jövőben érdemes-e folytatni.

Meggyőződésem, hogy nem a klubok felelőssége az, hogy eddig fajultak a dolgok, a Ferencváros álláspontja szerint ez egyértelműen a szövetség felelőssége.”

Már 3-1-re vezet a Csíkszereda

A címvédő SC Csíkszereda 4-2-re győzött a magyar bajnok FTC-Telekom otthonában a jégkorong Erste Liga döntőjének negyedik, szerdai mérkőzésén, így már 3-1-re vezet az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharcban, amely szombaton Székelyföldön folytatódik.

 

Döntő, 4. mérkőzés:
FTC-Telekom-SC Csíkszereda (romániai) 2-4 (0-1, 2-1, 0-2)
gól: Kulmala (31.), Hajós (39.), illetve Kuljas (9.), Taratuhin (34., 50.), Részegh T. (60.)
Az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc állása: 3-1, a Csíkszereda javára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik