Sport

„Iszmailnak sokat jelent, hogy Budapesten birkózhat az Eb-n” – honosított birkózóink az aranyért csatáznak

Kovács Anikó / MTI
Kovács Anikó / MTI

A szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájában szereplő Iszmail Muszukajev és a 97 kilogrammban versenyző Vlagyiszlav Bajcajev is megnyerte az elődöntőjét hétfőn, így bejutott a keddi fináléba a budapesti birkózó Európa-bajnokság nyitónapján.

A 2019-ben már magyar színekben világbajnoki bronzérmes Muszukajev a tokiói olimpián megszerzet ötödik helye óta nem versenyzett, a hosszú kihagyás ellenére azonban remek formát mutatott délelőtt, ugyanis a negyeddöntőben technikai tussal verte az albán színekben szereplő Islam Dudaevet.

A hétfő esti elődöntőben a tavalyi kontinensbajnokságon ezüstérmes, a világbajnokságon ötödik lengyel Krzysztof Bienkowski várt rá. Muszukajev szokásához híven megfontoltan kezdett, lengyel ellenfele ugyanakkor előre egyáltalán nem ment, így a második percben előbb figyelmeztették, majd intették. A szünet után Muszukajev robbantott, szinte azonnal a kezdés után villámgyors akcióval levitte riválisát, és kétszer bebillentette, így 7-0-ra elhúzott, egyúttal közel került a technikai tushoz is. Ezt néhány másodperccel később el is érte, méghozzá egy egészen gyönyörű, szuplénak nevezett nagy ívű dobással (11-0), mely után hatalmasat kiáltva bokszolt a levegőbe örömében.

„Az első menetben a lengyel nagyon zárkózottan birkózott, ezért nem csinált akciót Iszmail, de a másodikban gyorsan eldöntötte a mérkőzést” – kommentálta az MTI-nek a látottakat Gulevszkij Konsztantin, a válogatott edzője.

Iszmailnak sokat jelent, hogy Budapesten birkózhat az Eb-n, ezt lehetett látni a győzelme után. A 2019-es világbajnokságon láthattuk ennyire örülni.

Muszukajev a keddi fináléban a tokiói olimpia ezüstérmesével, a 61 kilogrammban háromszoros világbajnok azeri Haji Aliyevvel csap majd össze az aranyéremért.

A magyar csapathoz csak nemrég csatlakozott, orosz színekben Európa-bajnok Vlagyiszlav Bajcajev nagyon jól kezdett, egy orsódobással hamar 6-0-s előnybe került, és ugyan a folytatásban volt egy-két felelőtlen támadásindítása, végül magabiztosan nyert 8-1-e. Ő az azeri Magomedkhan Magomedovval meccsel majd az aranyéremért.

„Legutóbb négy éve voltam nagy világversenyen, akkor megnyertem az Európa-bajnokságot. Nagyon fontos ez az esemény, ismét úgy érzem magam, mint amikor fiatalon bizonyítottam egy-egy eseményen. Motivált vagyok és győzni akarok.

Az elődöntő végén felszabadultan ünnepeltem, ez a közönségnek és az egész magyar csapatnak szólt. Nagyon jólesett, hogy befogadtak, s ilyen könnyen beilleszkedtem. Természetesen győzni szeretnék kedd este, fontos lépés lesz az olimpiai álmom megvalósításához

– nyilatkozta a nap végén Bajcajev, aki elmondása szerint három hónapja napi három edzéssel készült a versenyre.

A hétfői másik két magyar, Antal Dávid (70 kg) és Vida Csaba (79 kg) a nyolcaddöntőben kikaptak, és legyőzőik elődöntős veresége miatt kiestek a versenyből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik