Sport

Sokkoló bejelentés: 25 évesen visszavonult a világelső teniszező

BRENTON EDWARDS / AFP
BRENTON EDWARDS / AFP

A női teniszezők világranglistáját vezető ausztrál Ashleigh Barty úgy döntött, hogy 25 évesen befejezi profi pályafutását.

Kapcsolódó
Élete legnagyobb győzelmét aratta a Nadal idei sorozatát megszakító teniszező
A huszadik kiemelt az első amerikai győztes Indian Wellsben Agassi óta.

„Visszavonulok. Annyira hálás vagyok mindazért, amit a tenisz adott nekem” – közölte az Instagram oldalára feltöltött videóban Barty. Hozzátette, a sportágtól megkapott minden álmot, és sok minden mást is, de tudja, most van itt a megfelelő idő, hogy lépjen, és más álmokat kergessen.

Soha, de soha nem fogom abbahagyni a tenisz szeretetét. Ez az életem jelentős része, de úgy gondolom, fontos, hogy az életem következő részét mint Ash Barty ember élvezhessem és nem úgy mint Ash Barty sportoló.

Barty egyéniben 305 győzelemmel és 102 verséggel zárt (mérlege párosban 200-64), így karrierje során összesen 23 829 071 dollárt nyert. 114 hete zsinórban világelső, ez a negyedik leghosszabb sorozat a WTA Tour történetében Steffi Graf (186 hét), Serena Williams (186) és Martina Navratilova (156) mögött.

Tudom, mennyi munka kell ahhoz, hogy a legjobbat hozza ki magából az ember. Többször is elmondtam, egyszerűen már nincs bennem több. Fizikailag nem tudok többet adni, úgy érzem, abszolút mindent megadtam ennek a gyönyörű sportnak, és ennek nagyon örülök. Számomra ez az igazi siker.

A 2010 óta hivatásos Barty egyéniben három Grand Slam-tornán győzött: 2019-ben a párizsi Roland Garroson, tavaly Wimbledonban, idén pedig az Australian Openen.  Párosban 12 tornán, köztük a 2018-as US Openen nyert, a három másik GS-viadalon finalista volt.

Azt követően, hogy január 29-én Melbourne-ben győzött az ausztrál nyílt bajnokságon, már egyetlen versenyen sem szerepelt.

Március elején közölte, hogy még nem pihente ki magát az Australian Open óta, ezért kihagyja az Indian Wells-i és a jelenleg zajló miami viadalt. Akkor úgy tűnt, hogy április közepén, a Billie Jean King (korábbi nevén Fed) Kupa selejtezőjében folytatja a szezont.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ash Barty (@ashbarty) által megosztott bejegyzés

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik