Sport

„Belém tette az ujjait” – szexbotrány az amerikai snowboardosoknál

DOUG PENSINGER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
DOUG PENSINGER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Szexuális visszaéléssel és zaklatással vádolják Peter Foley-t, az amerikai snowboardválogatott edzőjét, akit azzal vádoltak, hogy sportolókat arra kényszerített, meztelenül pózoljanak. De akadtak merészebb vádak is: ami biztos, hogy a szakembert felmentették tisztségéből.

Foley ellen először februárban, a pekingi téli olimpián merültek fel vádak: Callan Chythlook-Sifsof, a 2010-es vancouveri játékokon indult snowboardos az Instagramon elmondta, hogy Foley több mint egy évtizeden át meztelen fotókat készített női sportolókról.

Leírta a szexuális visszaélések széles skáláját, beleértve egy epizódot is, amelyben az edző szexuális megjegyzéseket intézett hozzá és egy másik versenyzőhöz.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Callan Chythlook-Sifsof (@callanthegreat) által megosztott bejegyzés

Foley ugyanazon a napon cáfolta ezeket a vádakat, amikor két tanítványa, Lindsey Jacobellis és Nick Baumgartner olimpiai bajnok lett vegyes snowboard crossban, de ez a siker sem tudta elodázni a botrány kirobbanását.

Chythlook-Sifsof nyilvános vádjai felkeltették mások figyelmét, köztük Lindsey Sine Nikoláét is, aki 2006-tól 2010-ig a snowboardosok mellett kommunikációs területen dolgozott. A New York Timesnak elmondta, hogy Foley szexuálisan zaklatta őt.

Ha belegondolok, a fotózás célja az volt, hogy legyen egy titkunk. A képek a saját erőforrásává váltak, és arra kényszerítettek, hogy csendben maradjak. Úgy éreztem, nem mondhatok semmit, mert a képek lejáratnak

– nyilatkozta Nikola, aki arról is beszámolt, hogy ezt követően Foley szexuálisan zaklatta.

Rajta kívül még három egykori sportoló állt elő hasonló vádakkal, akadt köztük egy meg nem nevezett olimpiai érmes is.

Egyikük az ESPN-nek arról mesélt, hogy egy szállodai szobában aludt, amikor Foley mögé feküdt.

A bal karjával átnyúlt a testemen, és belém tette az ujjait. Emlékszem, csak feküdtem ott döbbenten. Egy idő után abbahagyta, felállt és kiment

– mesélte.

Foley ügyvédje az ESPN-nek úgy nyilatkozott, hogy a vádak hamisak, és védence együttműködik a nyomozásban.

Az edzőt a múlt héten felfüggesztették állásából, a SafeSport nevű független testület – amely az olimpiai sportágakban elkövetett visszaélésekkel foglalkozik – pedig vizsgálatot indított ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik