Sport vizes vb 2022

Újabb bojkottfenyegetés: ha nem lép a FINA, csonka vizes vébét rendez Budapest

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Amikor Svájc elsőként jelezte, ha az orosz és fehérorosz úszókat nem tiltják el, nem indul a június 18. és július 3. közötti, budapesti világbajnokságon, sokan még csak mosolyogtak. Azóta egyre több ország jelzett hasonlót, és ha a nemzetközi szövetség (FINA) nem lép, akkor egy érdektelen világversenyt rendezhetnek Magyarországon.

Svájc március 16-i bejelentését követte egy lengyel, majd egy német is, miközben a FINA kitartott álláspontja mellett, miszerint ellenzi a kollektív büntetést, és ebben a sportolói bizottság is „meggyőző többséggel” támogatja.

Kapcsolódó
A transznemű rivális győzelme után a magyar úszó levelet írt, hogy nem ártana átgondolni a szabályokat
Szerinte a transznemű sportolók elvesznek egy helyet az eredendően nőnek született társaiktól.

„A Német Úszószövetség nem vehet részt a budapesti világbajnokságon, ha a FINA engedélyezi orosz és fehérorosz sportolók részvételét. Ezt még a semleges zászló alatt sem szabadna megengedni” – nyilatkozta Marco Troll elnök, aki kezdeményezte, hogy a nemzetközi szövetség végezzek közvélemény-kutatást a tagországoknál ezzel kapcsolatosan.

Reméljük, hogy Európaként elég erősek vagyunk ahhoz, hogy megváltoztassuk a FINA jelenlegi álláspontját

tette hozzá.

A nemzetközi helyzet kedden fokozódott: Pia Johansen, a Dán Úszószövetség elnöke szintén felvezette az esetleges távolmaradás lehetőségét, és jelezte, Norvégiával, Svédországgal és Finnországgal együtt közös északi nyilatkozat készül.

„Oroszországnak és Fehéroroszországnak egyszerűen nem szabad megengedni, hogy profitáljon a sportág értékeiből. A FINA inkább a puha középutat választotta azzal, hogy a két nemzet úszóinak semleges sportolóként ad lehetőséget. De ez nem jó – mondta Johansen a Dr.dk portálnak.

A helyzet egyszerű: ha nem zárják ki az oroszokat és a fehéroroszokat, akkor Dánia visszalép.

„Sportolóink nem indulhatnak olyan világbajnokságon, ahol orosz vagy fehérorosz versenyzők vesznek részt. Még akkor sem, ha semleges színekben teszik meg. Ez kemény, de szükséges lépés. Amikor Oroszország háborúba indul egy európai ország ellen, mi európaiak nem állhatunk tétlenül””

Miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök a cinizmus csúcsának, elvetemült kettős mércének és a sport értékeinek lábbal tiprásának nevezte az orosz sportolók kizárását a nemzetközi sporteseményekről, addig a dánok úszóelnöke nem így látja a dolgot.

„A sportolóikat azért büntetik, mert országuk úgy döntött, hogy háborút indít Ukrajna ellen. A mi versenyzőinknek azonban nem kell harcolniuk egy ilyen ország sportolói ellen.

Oroszországnak egyszerűen nem szabad megengedni, hogy hasznot húzzon a sport értékeiből, amikor lábbal tapossa az emberi jogokat és nem tiszteli a demokráciát, a szólásszabadságot.

Pia Johansen szerint a FINA jól tudja és érzékeli a rá nehezedő nyomást, és a szerdai ülésén valószínűleg megvitatja a döntést.

Ehhez a kiskaput már meg is nyitotta a szövetség:

A sportolók jóléte az első számú prioritásunk, ezért a FINA a közelmúltban új szabályzatot fogadott el, amely feljogosítja, hogy vészhelyzetekben (mint például a jelenlegi ukrajnai háború), eseti alapon felülvizsgálja a sportolók és vezetők részvételét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik