Sport

„Nincs ebben semmi hősies” – készen áll az oroszok elleni harcra az olimpiai bronzérmes ukrán

Alexander NEMENOV / AFP
Alexander NEMENOV / AFP

Sztanyiszlav Horuna is azok közé az ukrán sportolók közé tartozik, akik fegyvert ragadtak azért, hogy megvédjék országukat az oroszok elleni háborúban. A 33 éves karatés fél éve még a tokiói olimpián szerepelt és nyert bronzérmet a sportág ötkarikás debütálásakor, most viszont csatlakozott az ukrán hadsereghez.

Mentálisan készen állok a harcra, mert tudom: nem támadok, hanem védekezem

mondta a BBC-nek a Lvivben született sportoló, akinek nincs katonai tapasztalata. Hozzátette, ő eddig viszonylag biztonságos helyen volt és családok kimenekítésében segített, de ha kell, a harcokban is számíthatnak rá.

Kapcsolódó

Megkérdezték tőle, hogy kap-e bármilyen különleges elbánást amiatt, mert sportolóként csatlakozott a hadsereghez, mire azt felelte, ahogy ő csak „egy újabb ember a barikádon”, mindenki más is ezt látja benne.

„Ugyanazt teszem, mint bárki más. Összefogunk, és kitartunk a végsőkig. Segítünk egymásnak, mert együtt erősebbek vagyunk, mint valaha.

Nincs abban semmi hősies, hogy így döntöttem, mindenki más is így tesz

– mondta a sportoló.

Alexander NEMENOV / AFP

Az Európa-bajnok Horuna ugyanabban a súlycsoportban szerepelt, mint Hárspataki Gábor, sőt még össze is csaptak a csoportküzdelmek során, döntetlenre végeztek egymással. Mindketten továbbjutottak az elődöntőbe, ahol vereséget szenvedtek, így Horuna és Hárspataki is bronzéremmel térhetett haza Japánból.

Sztanyiszlav Horuna előtt már több ukrán sportoló beállt katonának, elég csak megemlíteni Olekszandr Uszikot, Vaszil Lomacsenkót, a Magyarországon élő teniszezőt, Szerhij Sztahovszkijt. Kijev polgármestere Vitalij Klicsko, míg testvére, Vlagyimir végig a segítségére van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik