Sport téli olimpia 2022

Mire Amerika észbe kapott, már eldőlt a női hokidöntő

Jonathan ERNST / POOL / AFP
Jonathan ERNST / POOL / AFP

A világbajnok Kanada nyerte a női jégkorongtornát a pekingi olimpián, miután a csütörtöki döntőben 3-2-re legyőzte a címvédő, ősi rivális amerikai csapatot.

A női hoki 1998 óta szerepel az olimpia műsorán, Kanadának öt, az USA-nak két aranyérme van. A világbajnokságokon is csak ez a két együttes volt eddig első.

A koronavírus-szabályok miatt közel negyedház, 4000 néző, köztük a NOB-elnök Thomas Bach előtt rendezték a döntőt. Pekingben már a csoportküzdelmek során is találkoztak, akkor 4-2-re diadalmaskodtak a kanadaiak.

Kapcsolódó
Brutális katonai kiképzés után jutott fel a csúcsra a magyar származású svéd klasszis
Faházban lakik, havi 147 órát edz, előfordult, hogy a saját vizeletével melegítette fel az elfagyott kezét – Nils van der Poelnél kevés elkötelezettebb sportolót ismerünk.

Amerikai helyzettel indult a finálé, az oldalhálóban landolt a pakk, majd a nyolcadik percben két gólt is ütöttek a kanadaiak. Előbb Natalie Spooner lőtt a léc alá, azonban az amerikaiak videóbírót kértek, és kiderült, hogy 20 másodperccel korábban lesállás előzte meg a támadóharmadba jutásukat, így ezt a találatot annulálták. A következő akcióban Sarah Nurse kapott remek passzt, és kapásból úgy lőtt a kapuba, hogy a korong mindkét kapuvasat érintette.

Még ebben a játékrészben Marie-Philip Poulin lopott korongot az amerikai zónában, lövése megpattant Savannah Harmonon, így Alex Cavallini nem védhetett. A meccs derekán megint Poulin villant, egy kontra után úgy lőtt a kapuba, hogy a korong a kapus lábáról pattant be.

Emberhátránya alatt kapott lendületet az amerikai válogatott, a 37. percben Hillary Knight talált be közelről. A címvédőnek a záró játékrészben voltak komoly helyzetei is, ám a hajráig mindet elpuskázta. Ekkor lehozott kapus mellett Amanda Kessel talált be, de csak 13.5 másodperc volt hátra. Kanada így mind a hét mérkőzését megnyerve szerezte vissza az aranyérmet.

Jégkorong, női döntő

Kanada-Egyesült Államok 3-2 (2-0, 1-1, 0-1)
gól: Nurse (8.), Poulin (16., 30.), illetve Knight (37.), Kessel (60.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik