Sport téli olimpia 2022

Liu Shaoang: Félelmetesen nyugodt voltam, miközben páran be voltak parázva

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Tökéletesen végrehajtotta az előzetesen eltervezett taktikát, egyből az élre állt, és megnyerte a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyét a pekingi téli olimpián, mesélte Liu Shaoang a MOB által szervezett online sajtótájékoztatón. Abban biztos volt, hogy nyerni fog, látta is, hogy riválisai közül néhányan túl idegesek voltak. Márciusban egy vébé, majd egy hosszabb szabadság vár rá, a következő nagy cél pedig a 2026-os milánói olimpia. Hogy utána lesz-e folytatás, majd akkor eldől.

„A vasárnapi versenyen egy taktika volt, hogy az élre állok, és elejétől a végéig vezetek. Azt éreztem, hogy az orosz Konsztantyin Ivlijev lerajtolja a kazah Abzal Azsgalijevet, de ha elöl vagyok, akkor ő, fiatal versenyzőként nem fog butaságot csinálni, az ezüstnek vagy a bronznak is örülni fog. Így aztán próbáltam az első két kört tempósabban meghúzni és utána védekezni” – mondta Liu Shaoang, az 500 méter olimpiai bajnoka a Magyar Olimpiai Bizottság által szervezett online sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó
Magyarország első hódeszkás olimpikonja nagy esés után mutatta be a legjobb trükkjét
Kozuback Kamilla a slopestyle és a félcső után big airben is versenyzett. Ezúttal hasra esett ugyan, de felállt és legjobb ugrásával fejezte be az olimpiát.

Azt mondta, úgy kelt fel aznap, hogy tudta, olimpiai bajnok lesz, úgy állt oda a futamhoz, hogy biztosan megnyeri.

„Amikor beértem a célvonalba, nem sok reakcióm volt, éppen ezen érzéseim miatt. Ez egy csodálatos eredmény, próbálom feldolgozni. Visszanézve a futamokat, már-már félelmetesen higgadt és nyugodt voltam, közben pedig láttam a többi társam arckifejezését.

Páran be voltak parázva, de én nem izgultam, tudtam, mire leszek képes, és mi lesz.

Kapcsolódó

Emlékei szerint egy verseny volt, ami hasonló érzést váltott ki belőle, a tavalyi, dordrechti világbajnokság.

„Most annyival volt másabb, hogy már előtte való este rám tört ez az érzés, de csupán reggel tudatosult bennem, hogy így lesz. Nem szoktam elmondani ezt senkinek, magamban próbálom tartani, és csak a nap végén árulom el a többieknek, hogy nem kellet volna izgulniuk.”

Ez a siker mindenkié

Elmondta, az 1500 és 1000 méter után sem volt csalódott, mert mindent beleadott és jól teljesített.

Az, hogy így jött ki a lépés? Ilyen ez a gyorskorcsolya, minden előfordulhat.

A szülőket és barátokat még a jégpályáról fel tudta hívni, de olyan sok üzenetet kap ilyenkor az ember, hogy még nem sikerült mindenkinek válaszolnia, de igyekszik.

Testvére, Liu Shaolin Sándor nagyon-nagyon örült a sikerének, de este már nem volt idejük beszélgetni, mert a dopping- és sajtókötelezettségek miatt későn ért haza, addigra Sanyi már rég aludt a szobájában.

„Reggel tudtunk beszélgetni, ez nyilván a közös sikerünk, együtt értük el, úgy gondolom, azok közé tartozik, akik a legbüszkébbek rám. Ez a siker mindenkié.”

Az, hogy a legtöbb interjút a magyar újságíróknak kellett adnia nem lepte meg, de azért legalább nyolc tévécsatornának kellett nyilatkoznia a eurosporttól kezdve a kínai és koreai tévén át az olaszoknak, szlovéneknek, németeknek.

Azt végig érezte, hogy sokan szurkolnak neki, a múlt héten kirakott egy képet az Instagram-oldalára egy kínai olimpiai bajnokkal, amelyen pár nap alatt 30 millió elérés volt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Liu Shaoang (@liushaoang) által megosztott bejegyzés

„2014 óta vannak nagyon jó eredményeink, azóta folyamatosan fejlődünk. Ha rólam beszélünk, akkor 2018-ban jött a mérföldkő, onnantól kezdtem olyan szintet hozni, ami idáig vezetett. De még innen is van tovább.”

Még hány olimpia van benne?

„Nehéz megmondani, meddig bírja az ember. Nyilván függ, mennyire fárad el fizikailag és lelkileg. Azt tudjuk Sanyival, hogy 2026-ban, Milánóba még mindenképpen megyünk, aztán utána kiderül a hogyan tovább. Egy hosszabb értekezlet után tudjuk majd meghozni a döntést.”

Szerinte, ahogy a kudarcot, úgy a sikert is gyorsan el kell felejteni.

Úgy lett volna a legszebb, ha a testvérem, megnyeri az 1000 métert, én pedig az 500-at. Vagy 1000 méteren ketten állunk a dobogón. De jönnek a következő versenyek, bízom benne, ha most nem jött össze, majd következő alkalommal sikerülni fog.

Négy éve azt mondta az olimpiai siker után, hogy az egy jó kezdet, és egyre jobb és sikeresebb versenyző lehet. „A következő négy évre, ha tartjuk ezt a szintet és erre még egy kicsit odafigyelünk, még jobbak lehetünk. De Milánó még messze van.”

Márciusban még lesz egy kanadai világbajnokság, amelynek véleménye szerint egy olimpia után nehezebben fut neki az ember.

„Sportolóként ilyenkor a vébét már más szemmel nézzük, nem tűnik akkora eseménynek, mint egy olimpia. Négy éve nagyon szerettem volna bizonyítani, de nem sikerült. Most szeretném jól érezni magam és jó eredményt elérni, de nem biztos, hogy az 1-es rajtszámot meg tudom majd tartani. De utána lesz egy hosszabb pihenőnk.”

Csákó, csónak vagy repülő?

Bánhidi Ákos edző-menedzser nem kerülhette el az 1000 méteres versennyel és óvással kapcsolatos kérdéseket.

 

„Az óvás protokolláris folyamat, még sohasem fogadtak el egyszer sem ilyen beadványt. Nem vártam tőle sokat, az óvás csupán arról szólt, hogy megmutassuk a korcsolyázóinknak, hogy a végletekig mindent megpróbálunk, hátha ez lesz az első alkalom, amikor bejön. És persze a zsűri is lássa, nem viccből állunk ott a pálya szélén, hogy lássa, az igazunk védelmében normális retorikával elmegyünk a végletekig. Azt még nem döntöttem el, hogy az óvásra jött hivatalos válaszlevélből csákót, csónakot vagy repülőt hajtogassak.”

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik