Sport téli olimpia 2022

A pénz is egy ok volt, de nem az egyetlen, hogy Krueger magyar válogatott lett

Manan VATSYAYANA / AFP
Manan VATSYAYANA / AFP

Eddig két versenynapon öt ország szerzett érmeket a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál a pekingi olimpián, Magyarország pedig jelenleg a negyedik két bronzéremmel – Liu Shaolin Sándort győztes helyről zárták ki a férfi 1000 méter döntőjében. A New York Times külön cikket szentelt annak, hogy

egy amerikai gyorskorcsolyázó is állt már a dobogón, csakhogy John-Henry Krueger a magyar mixváltó tagjaként lett harmadik.

Kapcsolódó
Magyar óvás elutasítva, érvényben maradt Liu Shaolin kizárása
A magyar klasszis már a döntés előtt gratulált kínai riválisának.

A 26 éves Krueger 2018-ban, Phjongcshangban még amerikai színekben nyert ezüstérmet, aztán még abban az évben Magyarországon állt edzésbe. Bátyja, Cole már 2014 óta nálunk készül, 2019-ben világbajnoki bronzérmes volt a váltóval. John-Henry 2018 októberében megkapta a magyar állampolgárságot, a NYT cikke megjegyzi, hogy dédnagyapja Magyarországról vándorolt ki, nagyapja pedig magyarul beszélt otthon.

A döntés hátteréről a sportoló édesanyja, Heidi úgy nyilatkozott, hogy a fia hivatásként tekint a gyorskorcsolyára, felmérte a helyzetet és mindezek után hozott meg egy döntést. John-Henry már amúgy is bejárta a világot, nem csak a versenyek miatt, hosszabb ideig készült Dél-Koreában és Hollandiában is.

A Times szerint az amerikai válogatottban elért második helyéért 15 ezer dollárt kapott 2018-ban, amit a sportoló saját bevallása szerint a kölcsönök visszafizetésére fordított, azokból finanszírozta ugyanis a felkészülését és, hogy egy napon olimpikon legyen. Az USA Todaynak az országváltásakor azt mondta, csődbe jutott volna ő maga, vagy az egész családja, ha továbbra is amerikai színekben versenyzett volna, ugyanis az amerikai szövetség nem kapott akkora támogatást, amiből fedezni lehetett volna, hogy nemzetközi szinten is versenyképesen teljesíthessen hosszú távon.

Kovács Tamás / MTI Liu Shaoang, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry, a bronzérmes magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltójának tagjai a csapatverseny döntõje után

Az amerikai korcsolya-szövetség ügyvezető igazgatója, Ted Morris úgy emlékezett vissza erre a Timesnak, hogy Krueger és csapata agresszívan akarták elérni, hogy teljesítsék a kéréseiket annak érdekében, hogy az amerikai válogatott tagja maradjon, de Morris szavai szerint nem voltak képesek rá. Maga a sportoló erről azt nyilatkozta, hogy félreértés volt, hogy csak a pénz állt a döntése hátterében. Egyszerűen csak úgy érezte, mindkét félnek jobb, ha ő továbblép, mert a nézetkülönbség az amerikai csapatra is rossz hatással lett volna egy idő után.

Magyarországon ezzel szemben ösztöndíjat kap, meg van oldva a lakhatása és szponzorautót használ.

Képes leszek kifizetni olyan alapvető dolgokat, mint ételek, bútorok, ruhák és felszerelések anélkül, hogy eladósítanám magam és a családom

– mondta korábban az USA Todaynek Krueger, aki azt is megjegyezte, a magyar edzői csapat és a válogatott is felveszi bárkivel a versenyt a világon, így kíváncsian várja, milyen eredményeket tud elérni, ha csak a korcsolyára kell összpontosítani. Mert, ahogy egy másik interjúban fogalmazott, itt gyakorlatilag két pár korcsolyával a lábán él, annyit készülnek.

A mixváltó bronzérme után Kruegert az 1000 méteres versenyben kizárták egy szabálytalan előzés miatt. Szerdán áll legközelebb rajthoz, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang mellett ő is indult 1500-on.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik