Sport téli olimpia 2022

Bukása ellenére brutálisan elverte a mezőnyt az orosz sífutó

Jewel SAMAD / AFP
Jewel SAMAD / AFP

Három olimpiai ezüst- és egy bronzérem után végre megszerezte az aranyérmet Alekszander Bolsunov, az oroszok sífutója, aki nagyszerű versenyzéssel leiskolázta a mezőnyt síatlonban a pekingi játékokon.

Kapcsolódó

Vasárnap az alpesi sízőknek nem volt szerencséjük, mert az erős szél miatt el kellett egy nappal halasztani a férfi lesiklást, az északi sízők azonban dacolva az erős mínuszokkal nekivágtak a 15 km klasszikus és 15 km szabadstílusú, tömegrajtos versenynek, a síatlonnak.

Alig nyolc perc után a szám tavalyi világbajnoka, Bolsunov nagyot esett, és jelentős másodperceket veszítette, mire felkászálódott a földről. A 13. helyről azonban óriási iramban a mezőny után eredt, és 7,5 km-nél már ő állt az élen, de óriási harcot vívott a kétszeres olimpiai bajnok finn Iivo Niskanennel.

Kapcsolódó

Féltávnál a finn vezetett, de ketten hiába vertek fél percet a mezőnyre, az orosz Gyenyisz Szpicov 17,5 km-nél utolérte Niskanent, de arra esélye sem volt, hogy utolérje Bolsunovot (főleg úgy, hogy a hajrában ő is esett egyet).

Ami a nagy esélyesek között számon tartott norvégokat illeti, a táv 2019-es világbajnoka, Sjur Röthe a verseny elején feladta, a háromszoros olimpiai és hatszoros világbajnok Johannes Hösflot Klaebo (aki a szezonban már hat világkupaversenyt is megnyert, igaz, rövidebb távokon) a vert mezőnyben végzett (a 40. lett!), csupán Hans Christer Holund (4.) és Paal Golberg (5.) szerepelt értékelhetően, de ők sem szereztek érmet.

Téli olimpia, sífutás, férfiak, síatlon

1. Alekszander Bolsunov (orosz) 1:16:09.8
2. Gyenyisz Szpicov (orosz) +1:11 perc hátrány
3. Iivo Niskanen (finn) +2:00.2 p. h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik