Sport téli olimpia 2022

Pekingben hivatalosan is megkezdődött a téli olimpia

Anne-Christine POUJOULAT / AFP
Anne-Christine POUJOULAT / AFP

Peking a házigazdája a XXIV. téli olimpiának, amelynek megnyitóját a Madárfészek nevű stadionban tartották, amely ismerős lehet a sportrajongók számára, hiszen a 2008-as pekingi nyári játékokon ebben a 80 ezres arénában rendezték az atlétikai versenyeket, a Lionel Messi-féle argentin válogatott által megnyert, és Kassai Viktor által vezetett futballdöntőt, valamint a megnyitó- és záróünnepséget.

Kapcsolódó
Így vonult be a magyar csapat a pekingi olimpia megnyitóján
Kékesi Márton és Tóth Zita vitte a magyar zászlót.

Peking az első olyan város, amely nyári és téli olimpiának is házigazdája lett. A BBC azt írja, most minden jelenlévő néző kapott egy kis csomagot benne maszkkal, sapkával, pokróccal, kesztyűvel, mivel mínusz három fokot mértek.

A magyar színeket 14 sportoló képviseli, és a legvérmesebb reményei a rövidpályás gyorskorcsolyázóinknak lehetnek. Emlékezhetünk, négy éve a férfi váltó (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor, Burján Csaba) aranyérmes lett, ez volt a téli olimpiák első magyar aranyérme.

Kapcsolódó
Liu Shaolin Sándor: Nagyképűségnek tűnhet, pedig csak őszinte vagyok
Liu Shaolin Sándor nem érzi tehernek, hogy címvédőként érkezik a magyar váltó a pekingi téli olimpiára, még motiválja is, hogy megmutassa: nem lehet legyőzni. Elfogadja, ha valaki szerint nagyképű, bár szerinte inkább csak őszinte.

Mivel a gyorskorisok szombaton már versenyeznek, így ők kihagyták a megnyitót, a magyar zászlót pedig két alpesi síző, Kékesi Márton és Tóth Zita vitte.

A megnyitón 3000 résztvevő kapott szerepet, a küzdőteret pedig egy LED-fal révén hatalmas jégpályává alakították, ezen zajlottak a különböző előadások, valamint a sportolók bevonulása.

Koji Ito / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Összesen 91 ország vonult be a Madárfészekbe, elsőnek szokás szerint természetesen az első újkori olimpia házigazdái, a görögök. 2016 óta a megnyitók sztárja volt a tongai Pita Taufatofua, aki időjárási körülménytől függetlenül félmeztelenül, olajtól csillogó testtel lengette büszkén hazája zászlaját.

Taufatofua Rióban és Tokióban taekwondósként, Phjongcshangban sífutóként szerepelt, de ezúttal nem kvalifikálta magát. Viszont üzent, természetesen félmeztelenül, hogy Párizsban, 2024-ben ismét ott lesz.

Az izraeli csapat zászlóvivője Szőllős Noa volt, aki 2018-ban lett magyarból izraeli állampolgár, és új országa színeiben alpesisíben érmeket nyert az ifjúsági téli olimpián.

Negyven perccel a megnyitó megkezdése után vonult be a magyar csapat fehér kabátban, sötét nadrágban, zöld maszkban és sapkában, miközben a hangszóróból a Magyar tánc szólt Brahmstól.

A bobosokról híres jamaicai csapat némi tánccal színesítette a bevonulást.

Indiát mindössze egyetlen sportoló, a síző Arif Mohammad Khan képviseli, és az ázsiai ország pénteken bejelentette, hogy sem a megnyitóra, sem a záróünnepségre nem delegál egyetlen hivatalos személyt sem. Az indoklás: az egyik kínai fáklyavivő egy olyan katona volt, aki részese volt a két ország közötti határmenti konfliktusnak 2020-ban. Korábban több résztvevő ország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Belgium, Dánia vagy Észtország is kijelentette, bojkottálja a megnyitót, amiért Kína lábbal tiporja az emberi jogokat.

Kapcsolódó
Kik mennek, és kik nem a pekingi játékok pénteki megnyitójára?
Több nyugati hatalom vezetői távol maradnak a pekingi téli olimpiai játékok hivatalos megnyitójáról, de számos állam vezetői fontosnak tartják a megjelenést.

A megnyitó egyhangúságát általában a formaruhák dobják fel, és Haiti a twitteres reakciók alapján az egyik közönségkedvenc lett a mostani ceremónián.

Haiti először szerepel a téli olimpián, mivel a síző Richardon Viano kiharcolta a történelmi kvótát.

Kapcsolódó
„Könyörgöm, hadd örüljenek a kicsik is” – kiskapukon át csalták be magukat az olimpiára
Magyar származású herceg, Svájcban élő ghánai, kelet-timori büszkeség – ilyen lehet az alpesi síverseny mezőnye.

Az utolsó előtti bevonuló a következő olimpia házigazdája, Olaszország volt, amely hagyományosan erős a formaruhákban, de ez a mostani Armani-dizájn kicsit arra hajazott, mintha egy olasz zászlóra emlékeztető nagy zsákot húztak volna rá a sportolókra.


A 91 ország névtáblája a bevonulás után egy hatalmas hópehellyé állt össze a Madárfészekben.

„Köszönjük, hogy a pandémia közepette lehetővé tették az olimpia lehető legbiztonságosabb megrendezését” – hálálkodott a kínai szervezőknek köszöntőjében Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. Bach később azt kérte a világ politikai vezetőitől, hogy tartsák magukat ahhoz az íratlan hagyományhoz, hogy olimpia idején békében élnek egymással a világ népei.

A Kínai Népköztársaság elnökének, Hszi Csin-pingnek csak egy mondat jutott, az ő dolga annyi volt, hogy bejelentse, megnyitja a XXIV. téli olimpiát.

Gyorsabban, magasabbra, erősebben, ez volt az olimpia jelmondata, és ehhez jött még az együtt, amely Tokió után Pekingben is többször elhangzott a megnyitó során, és felcsendült John Lennon Imagine című dala is.

A végére maradt szokás szerint a láng meggyújtása, a fáklyát a stadionon belül hat különböző évtized szülöttjei vitték, természetesen mindannyian kínai sportolók. A váltó utolsó két tagja két 21 éves kínai olimpikon, a sífutó Dinigeer Jila-mucsiang és a síugró Csao Csia-ven volt.

Az olimpia tehát hivatalosan is kezdetét vette, Pekingben 15 sportág 109 versenyszámában avatnak győztest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik