Sport

„Nehéz lesz innen felállni” – bravúrról álmodott, kijózanító pofont kapott a férfi kéziválogatott

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az Európa-bajnokság előtt a legjobb nyolc közé jutás volt a cél, de Nagy László, a szakmai stáb tagja és a szövetség alelnöke úgy fogalmazott, a nagy álom, hogy a válogatott játszhasson az utolsó hétvégén. Nos, a nagy álomból hatalmas csalódás lett, mert az előzetesen abszolválhatónak tartott csoportból sem sikerült a továbbjutás.

Pedig sok minden mellettünk szólt: a szinte zökkenőmentes felkészülés vagy éppen a hazai pálya és a 20 ezer néző előnye.

Kapcsolódó

Illetve az a tény, hogy riválisaink közül a portugálokat extrán sújtotta a sérüléshullám és a koronavírus, Hollandia pedig még novemberben is súlyos, 14, illetve 11 gólos vereségeket szenvedett Dániától és Norvégiától.

Ezek után a nyitónapon a hollandok 31-28-ra legyőzték a magyar csapatot, amely egyszerűen nem tudott megbirkózni a nyomással – de később a szakmai stáb is elismerte, hogy ez nekik is problémát okozott. Portugália 31-30-as legyőzése esélyt kínált a csoportkör záró mérkőzésére, Izland ellen „csak” nyerni kellett volna a továbbjutásért.

Nyomás volt, „hazai pálya” nem

Hogy miért nem sikerült? Sajnos kapusteljesítményben nem tudtuk hozni az elvárható szintet, támadásban nagyon sokat hibáztunk, és tegyük hozzá, a szakmai stáb ismét belealudt a mérkőzésbe.

Az kevés, hogy olykor veszekszünk a játékvezetővel, közben pedig a végjátékban két időkérést is benn hagyunk, és nem segítjük a csapatot a pályán.

Kapcsolódó
Máthé Dominik: Szégyellem magam
A fiatal kézis kihagyott egy sorsdöntő hetest, de Bodó Richárd szerint a bírók is hoztak pár megkérdőjelezhető döntést a hajrában.

“Az biztos, 31 gólt nem lehet kapni, a védekezésünkkel probléma volt és a kapusteljesítmény se volt az igazi. Volt pár fegyelmezetlenség támadásban, nagyon küzdöttünk, de az utolsó percekben sok hibát vétettünk, és a játékvezetők sem úgy fújtak, hogy érezzük hazai pályát” – panaszkodott Bánhidi Bence az M4 Sport kamerája előtt a 31-30-ra elveszített mérkőzést követően.

„Vannak köztünk 22-23 éves fiatalok, akik még nem játszottak ilyen nyomás alatt. Számomra nem volt új, de az élet az ilyen.

Minden egyes emberen van nyomás a munkahelyén, hogy elérjen valamit. Ezt le kell tudni vetkőzni, de nehéz lesz innen felállni

– tette hozzá.

Kapcsolódó
A kézikapitány szerint nincs szégyenkeznivalónk
Gulyás István azt mondta, a továbbjutás nüánszokon múlt az Európa-bajnokságon.

Szegedi csapattársa, Bodó Richárdnak is volt megjegyzése a játékvezetéssel kapcsolatban, úgy érezte, hogy pár rossz döntés miatt alakult így a vége.

Varga Jennifer / 24.hu

Gudmunsson: Ez még csak a kezdet

Izland története során még sohasem kezdett ilyen jó Európa-bajnokságot. Arra volt példa, hogy a csoportkört veretlenül élje túl – 2002-ben végül a 4., 2010-ben a 3. helyen zárt –, de három győzelemmel rajtolni nem akármilyen bravúr.

Így érzi ezt Gudmundur Gudmunsson szövetségi kapitány is, aki az Mbl.is portálnak azt mondta, ez még csak a kezdet.

„Rendkívül büszke és boldog vagyok, csodálatos volt a csapat teljesítménye ezen a meccsen. Az első félidőben szinte tökéletes volt a támadójátékunk, csak a második félidő végén kerültünk egy kis bajba. Hatalmas stresszt éltünk át, de végül megnyertük a mérkőzést” – nyilatkozta.

A szakember szerint az első félidőben Bánhidi semlegesítése okozott nehéz feladatot, de a második félidőben már sikerült megoldani azt csapdázással és megelőző labdaszerzésekkel.

„Kinti lövésekre akartuk őket kényszeríteni és ez sikerült. Ezt a védekezést gyakoroltuk a novemberi edzéshéten” – tette hozzá.

Szerinte Arnar Freyr Arnarsson védekezésbe állítása is bevált, úgy fogalmazott, a Melsungen beállósa szinte az egyetlen a csapatban, akinek megvan a magassága és a súlya ahhoz, hogy felvegye a versenyt a magyarok óriás beállósaival.

„Sokat beszéltünk a csapatszellemről, és ez a szívünkből jött. Nem dicsérnénk, ha nem így lenne. Mindenki tudja, mikor, milyen tervet használunk, a játékosok aktív részesei ennek.

Most éppen itt a megfelelő alkalom, mert ez még csak a kezdet.

Pálmarssonnak pluszt adott a veszprémi múlt

Aron Pálmarsson azt mondta, nagyon jól szórakozott a mérkőzésen, és fantasztikus sikernek tartja, hogy a házigazdát ilyen környezetben sikerült két vállra fektetni.

„Játszottunk két jó mérkőzést, de aztán úgy alakult, hogy 20 ezer helyi ember előtt mégis csoportdöntőt kellett vívnunk. De a feladat elvégzése igazán csodálatos volt, óriási, amit csináltunk. Valahogy úgy érezte az ember, hogy ezt a meccset meg fogjuk nyerni.”

Varga Jennifer / 24.hu

Az Aalborg játékosa szerint igazi lelki csata is volt, a győzelmet az hozta meg végül, hogy a védekezést sikerült keményebbé tenni a második félidőben.

Soha nem éreztük magunkat rosszul, persze, volt izgalom, de végig hittünk abban, amit csinálunk.

Pálmarsson elismerte, számára több érzelem volt a mérkőzésben, hiszen korábban a Veszprém játékosa volt.

„Ez pluszt adott, én pedig arra használtam, hogy felpörgettem magam a meccs előtt” – mondta.

Gummi fiai felnőttek

– írta a Visir.is portál, utalva arra, hogy Gudmundur Gudmunsson szövetségi kapitány nagyszerű csapatot rakott össze erre az Eb-re.

„A válogatottal sok nagy tornán sok mindent megtapasztalt, de 20 ezer ember előtt legyőzni és kiverni a magyarokat, miközben Izland két ponttal folytatja a középdöntőben, sokkal szórakoztatóbb. Micsoda este Budapesten!” – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik