Sport

„Minden perc drága” – Djokovic tovább harcol, hogy indulhasson az Australian Openen

MARTIN KEEP / AFP
MARTIN KEEP / AFP

Pénteken másodszor is visszavonták Novak Djokovic vízumát, ezúttal Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter döntött így. Mindez azt jelentené, hogy a szerb teniszezőt kiutasíthatják az országból és lemaradna az év első Grand Slam-tornájáról, az Australian Openről.

Csakhogy az ügy még nem zárult le, helyi idő szerint pénteken este ugyanis a világelső ügyvédei jelezték, fellebbeznek a döntés ellen.

„Még ma benyújtjuk az indítványt, hogy ne veszítsünk időt. Minden perc drága, mert hétfőn kezdődik a torna” – jelentette ki a sztár egyik jogi képviselője, Nicholas Wood, aki értelmetlennek és túlzottnak nevezte a határozatot. A bíró, Anthony Kelly hétfőn egyszer már kedvező ítéletet hozott Djokovic szempontjából, amikor formai hiba miatt visszaadatta a játékos vízumát.

Kapcsolódó
Megint visszavonták Djokovic vízumát
Jelen állás szerint ki kellene utasítani az országból, de a bíróságon megtámadhatja a döntést a szerb világelső.

A 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes Djokovic múlt szerdán érkezett Melbourne-be, de a repülőtéren nem engedték be az országba, visszavonták belépési engedélyét, majd egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el. A vízumát hétfőn bírósági döntés nyomán visszakapta. Nem sokkal később képeket posztolt a közösségi oldalán, ezek szerint a Rod Laver Arénában edzett a Grand Slam-tornára, melyet már kilencszer megnyert. A csütörtöki sorsoláson aztán honfitársát, Miomir Kecmanovicot kapta ellenfélül az első fordulóban.

A 34 éves játékos korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése óriási felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele. A játékos ügyvédei olyan iratokat tettek közzé, melyek szerint novemberben megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott – igaz, nem vonult karanténba, interjút adott egy lapnak, és egy gyerekek számára rendezett nyilvános eseményen is részt vett maszk nélkül.

Kapcsolódó
Fucsovics Márton: Djokovic a sportág legnagyobbja, de nem lenne joga itt lenni
Éles véleményt fogalmazott meg a magyar játékos.

Az is élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, hogy fotók és videók alapján a Monacóban élő Djokovic az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik