Sport

Megint visszavonták Djokovic vízumát

MIKE FREY / AFP
MIKE FREY / AFP

Másodszor is visszavonták a világelső Novak Djokovic vízumát Ausztráliában, így jelen állás szerint nem indulhat az év első Grand Slam-versenyén, az Australian Openen. A szerb teniszező ismét fellebbezhet a döntés ellen, de jelen állás szerint ki kell utasítani az országból.

Kapcsolódó
Djokovic-ügy: látványos ki nem kényszerített hibát ütött az ausztrál kormány is
Scott Morrison miniszterelnök biztos volt a dolgában, amikor kemény fellépést ígért a szerb sportoló beutazása ügyében, de úgy fest, ő is eltaktikázta magát.

A 20-szoros Grand Slam-győztes Djokovic nem vette fel a koronavírus elleni oltást, márpedig az feltétele az AusOpen-indulásnak. Ugyan különengedélyt kapott a szervezőktől, mert állítása szerint decemberben átesett a fertőzésen, de az országba való belépéskor visszavonták a vízumát, ám a bíróságon a szerbnek adtak igazat. Így a döntés a bevándorlásügyi miniszterre, Alex Hawke-ra maradt, aki ismét visszavonta az engedélyét.

Hawke azzal indokolta döntését, hogy az „egészségügyi és közrendi okokból” született, valamint a „közérdek ezt kívánja”.

Djokovic napokat töltött idegenrendészeti őrizetben, amikor az országba érkezett. Miután a bíróság számára kedvező döntést hozott, közölte, szeretne csak a teniszre koncentrálni, ám magyarázkodnia kellett, mert kiderült, hogy koronavírusosan jelent meg nyilvános eseményeken, maszk nélkül ráadásul. Közben az is elterjedt, hogy hamis vagy félrevezető választ adott belépésekor arra a kérdésre, utazott-e a repülőútját megelőző 14 napban.

Renata Voracova is hasonló ügybe keveredett, a cseh játékost különengedéllyel beengedték Ausztráliába, még mérkőzést is játszott Melbourne-ben, de aztán kiutasították az országból.

Kapcsolódó

Az Australian Open főtáblás küzdelmei hétfőn indulnak. A sorsolást csütörtökön tartották, Djokovic honfitársával, Miomir Kecmanoviccsal került össze, utóbbi játékos, ha minden marad így, játék nélkül jut tovább a második körbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik