Sport

Az úszók elnöke megdöbbent és vizsgálatot indít Szilágyi Liliána nyilatkozata után

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A Magyar Úszó Szövetség elnöke, dr. Wladár Sándor csütörtökön reagált az ifjúsági olimpiai bajnok, Eb-ezüstérmes Szilágyi Liliána nyilatkozatára, a sportolónő azzal vádolja édesapját, hogy testileg, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta őt gyerekkorától kezdve. Wladár ezek alapján haladéktalanul elrendelte, hogy a MÚSZ fegyelmi bizottsága és gyermekvédelmi bizottsága indítson vizsgálatot.

Kapcsolódó
Szilágyi Liliána: Bántalmazott az apám. Testileg. Lelkileg. Szexuálisan
A magyar úszónő hosszú posztban írta le, miket élt át gyermekként.

A két testület feladata valamennyi érintett meghallgatásával feltárni, hogy a jelenleg a Stamina SK-t irányító dr. Szilágyi Zoltán edzői tevékenysége során megsértette-e, és ha igen, milyen mértékben a MÚSZ etikai, fegyelmi és gyermekvédelmi szabályzatát.

Ahogy megválasztásom óta többször is leszögeztem: bántalmazásnak nincs helye az uszodában

– mondta Wladár Sándor a szövetség közleménye szerint.

„Ezt az ügyet is a lehető legalaposabban szeretnénk kivizsgálni, hogy a végén felelős döntés születhessen. Az első reakcióm a megdöbbenés volt egyébként, a következő pedig az elszántságom újbóli megerősítése: nem elég, hogy a sportág jelenében tiszta viszonyokat tartunk fenn, a múlt feltárása vezethet el a megtisztuláshoz.”

Lilut meg kell védeni az édesapjától

– ezt már az ATV-nek hangsúlyozta Wladár Sándor, aki cáfolta, hogy Szilágyi Zoltán gyerekekkel foglalkozna a Stamina Testgyakorlók Köre keretein belül. De ha ez így lenne, megígéri, hogy azonnali hatállyal eltiltják az edzősködéstől – tette hozzá.

Dr. Szilágyi Zoltánnak az idei évben már volt egy fegyelmi ügye,

amikor az FB jogerősen írásbeli megrovásban részesítette, miután egy versenyen minősíthetetlen hangnemben támadt a versenybíróság vezetőjére, amiért korábban a kisebbik lányát, Gerdát kizárták egy szabálytalanság miatt az egyik hátúszó-számban. Az ATV-nek Wladár azt mondta, Szilágyi Gerdát édesapja hozza év viszi a versenyekre, és hogy hermetikusan elszigeltetté vált versenyzőtársaitól.

Kapcsolódó
Megszólalt Szilágyi Liliána édesapja
Szilágyi Zoltán arra kéri lányát, viselje édesanyja nevét.

A MÚSZ a közelmúltban már lefolytatott egy vizsgálatot, miután Cseh László nyilatkozatához többen is csatlakozva meséltek arról, milyen lelki is fizikai terrornak voltak kitéve Turi György edzősködése idején. Annak a vizsgálatnak az eredményét nemrég hozták nyilvánosságra.

Kapcsolódó
Cseh László: Lelki terrorban éltünk, ez nem kérdés
Nagyinterjú minden idők legsikeresebb nem olimpiai bajnok úszójával, aki az első és a második hely közti különbségről, Michael Phelpszről, a vízben sírásróla , félelemről és arról is vall, ki és miért gondolja azt, hogy csak az a jó versenyző, akit sikerül testileg, lelkileg megtörni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik