Sport lineup

Amikor az egész csarnok az ellenfél játékosát ünnepli: Steph Curry lett az NBA triplakirálya

Jesse D. Garrabrant / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP
Jesse D. Garrabrant / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP

Az első negyed derekán járt a New York Knicks és a Golden State Warriors mérkőzése az NBA-ben, amikor Andrew Wiggins kipasszolta a labdát, Stephen Curry pedig egy rá jellemző dobással, védővel a nyakán süllyesztett egy hárompontost. Csapata aztán beütött egy faultot, az ellenfél időt kért és óriási ünneplés kezdődött, a New York-iak is felállva tapsolták az ellenfél játékosát.

A 33 éves klasszis irányítónak ugyanis ez volt karrierje során (az alapszakaszban) a 2974. triplája, amivel megdöntötte Ray Allen rekordját. Ezzel ő lett a liga történetének legjobb hármasdobója, ráadásul míg Allen 1300 mérkőzés alatt állította fel a korábbi rekordot, Currynek elég volt ehhez 789 összecsapás is.

Ray Allen természetesen ott volt a pálya szélén, az első között gratulált a Golden State irányítójának, miközben az egyik szakkommentátor a szintén kiváló egykori triplázó, az örökrangsorban harmadik Reggie Miller volt, össze is álltak később egy közös fotóra.

„Soha nem akartam magamat a valaha volt legjobb dobónak hívni – eddig a rekordig. Most már nyugodtan mondom” – nyilatkozta a meccs utáni sajtótájékoztatón Curry.

A mérkőzést egyébként a Golden State nyerte 105-96-ra, Stephen Currynek önmagához képest nem volt kiemelkedően jó meccse, 14 triplát dobott rá, ebből csak öt ment be (kettő kellett az új csúcshoz, már 2977-nél tart összesen), 22 ponttal zárt. Korábban ő maga és az edzője is azt mondta, jó lenne túlesni ezen a rekorddöntésen, mert kissé már rossz irányba kezdte vinni annak hajszolása az irányító és a csapat játékát is.

Jesse D. Garrabrant / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP

Emblematikus, hogy a Madison Square Gardenben, a Knicks otthonában történt mindez, és nem feltétlen amiatt, mert ez a világ legismertebb sportcsarnoka. Curry karrierje elején rengeteget volt sérült, ám 2013-ban épp az MSG-ben dobott 54 pontot és jelentkezett be a szupersztárstátuszra. Azóta háromszoros bajnok, kétszer a szezon legértékesebb játékosának választották, kétszer pedig ő lett a pontkirály.

NBA, alapszakasz

New York Knicks-Golden State Warriors 96-105
Brooklyn Nets-Toronto Raptors 131-129 – hosszabbítás után
Portland Trail Blazers-Phoenix Suns 107-111 – hosszabbítás után

Ajánlott videó

Olvasói sztorik