Sport téli olimpia 2022

Liu Shaolin Sándor: Amikor Ronaldinho a világ legjobbja volt, mindenki őt fogta a pályán. Így vagyunk mi is az öcsémmel

Vincent Jannink / MTI / EPA / ANP
Vincent Jannink / MTI / EPA / ANP

Alig két hónap múlva kezdődik a 2022-es év egyik legnagyobb sporteseménye, a pekingi téli olimpia.

Az előző olimpián, a dél-koreai Phjongcshangban megszületett a téli játékok első magyar aranyérme: a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású rövidpályás gyorskorcsolyaváltó állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A váltó Pekingben is éremesélyes lesz, bár nagyon kemény elődöntős futam vár a magyar négyesre, mivel a dél-koreaiakkal, a hollandokkal és az oroszokkal kell harcolni a döntőért.

„Már elkezdtük elemezni a vk-versenyeket, és az egyértelmű, hogy hármónk, vagyis az öcsém, Shaoang, Krueger John-Henry és az én tempóm gyorsabb, mint a többi váltó hasonló pozícióban futó korcsolyázóié, viszont a negyedik emberünk mindig nagyobb hátrányt szed össze” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Liu Shaolin Sándor.

Liu azt mondta, érzékelik, hogy az ellenfelek tartanak tőle és az öccsétől.

„Amikor Ronaldinho a világ legjobbjai közé tartozott, mindenki őt fogta a futballpályán – valahogy így vagyunk most mi is az öcsémmel. Ha ketten együtt vagyunk a jégen, persze pluszerőt jelent mindkettőnknek, de egyre nehezebb a dolgunk: mindenki csak ránk figyel”.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok gyorskorcsolyázó hozzátette, volt olyan eset, amikor azt érezte, hogy az ellenfelek megpróbálták ellehetetleníteni verseny közben.

Nem szóltam nekik egy szót sem, megoldottam a szituációkat a jégen, és amire véget ért a futam, el is felejtettem a történteket. Kicsit több kell, hogy egy hatvankilós holland kikészítsen

A Liu testvérek a váltónak oszlopos tagjai, de egyéniben is esélyesek, és mindhárom távon (500, 1000, 1500) kvótát szereztek. Liu Shaolin Sándor elismerte, egyre többször jut eszébe az olimpia.

„Nem viszem túlzásba az álmodozást, de azért már előfordult, hogy megjelent a lelki szemeim előtt a pekingi pálya. Mielőtt még megkérdezné, mondom magamtól: igen, az álmaimban az öcsém, Ádó is szerepel”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik