Sport

Világszenzáció: Grand Slam-győztes teniszezőt vert Piros Zsombor

Antonio Calanni / AP / MTI
Antonio Calanni / AP / MTI

Piros Zsombor bravúrral legyőzte az esélyesebb Marin Cilicet, ezzel a sikerrel egyenlített a magyar férfi teniszválogatott 1-1-re a horvátok ellen a Davis Kupa-döntő torinói csoportküzdelmeiben.

Köves Gábor kapitány a szombaton lábsérülést szenvedett Fucsovics Márton (40.) helyett az egy nappal korábbi egyesét megnyerő Piros Zsombort (282.) küldte pályára, akinek igencsak nagy falat jutott a 2014-ben US Open-bajnok Marin Cilic (30.) személyében. A 33 éves klasszis 20 tornán diadalmaskodott, az amerikai nyílt bajnokság mellett az Australian Openen és Wimbledonban is vívott döntőt, vezére volt a három éve Davis Kupa-győztes csapatnak, és a horvát válogatott történetében ő játszott a legtöbb párharcban (27), emellett ő nyerte a legtöbb mérkőzést is (42 győzelem/17 vereség).

Ami az összkeresetét illeti, Piros 93 ezrével szemben 29 millió dollárt ütögetett már össze.

A 22 éves magyar 3:0-nál iratkozott fel az eredményjelzőre, bréklabdáig egyszer sem jutott el a 198 centis ellenfél adogatásainál, aki 5:2-nél nem tudott élni fogadóként a játszmalabdájával. A szettet viszont a budapesti játékos néhány bravúros mentésének köszönhetően nem tudta kiszerválni, Piros váratlanul lebrékelte a horvát sztárt. Nemsokára azonban ő is elvesztette az adogatását, ami egyben a szettbe került, írja tudósításában az MTI.

Kapcsolódó
Világraszóló bravúrral kezdtek a magyarok a Davis Kupán
A világelitben szerepel a magyar válogatott, Piros Zsombor egyből nagy skalpot gyűjtött be.

A második felvonás első gémjében Piros lábfeje egy kitámasztásnál megbicsaklott, ezért ápolási szünet következett, és a fizioterapeuta tapasszal rögzítette a sérült bokát. A közjáték inkább Cilicet zavarta meg, akinek már nem annyira működtek a félelmetes szervái, miközben a magyar remekül tartotta játékban a labdát, s ennek jutalmaként másodszor is brékelte riválisát. Cilic ezúttal is rögtön visszavette az elvesztett szervát, majd 5:5-nél megint elbukta a sajátját, Piros pedig egy kiváló adogatójátékkal kiegyenlített.

Jöhetett tehát 1 óra 37 percnél az utolsó játszma, melyben Cilic könnyedén, Piros viszont küszködve hozta a szerváit, mígnem az erőn felül teljesítő magyar egy bréklabdánál kettős hibát ütve 1:3-as hátrányba került. A bosnyák származású ellenfél azonban 1:4-nél sem nyugodhatott meg, Piros újra brékelt (3:4), majd 5:4-nél már a meccsért adogatott. Ekkor negyven-semmije is volt, ám végül csak a hatodik mérkőzéslabdáját tudta kihasználni, és 2 óra 33 perc alatt nyert, az ausztrál John Millman szombati legyűrése után a második bravúrját bemutatva a Pala Alpitourban.

Marozsán Fábián és Nagy Péter kikapott a világelső Mate Pavictól és Nikola Mektictől, így viszont a párharcot a horvátok nyerték. Magyarország számára így a csoportkörben véget ért a szereplés az idei Davis Kupa.

Davis Kupa, D csoport

Marin Cilic-Piros Zsombor 6:4, 5:7, 4:6

Ajánlott videó

Olvasói sztorik