Sport

Koronavírus és sérülés rondít bele a női kézisek vb-felkészülésébe

Fabrice COFFRINI / AFP
Fabrice COFFRINI / AFP

Szöllősi-Zácsik Szandra és Janurik Kinga távolléte miatt továbbra sem teljes az egy hét múlva kezdődő spanyolországi világbajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott kerete.

A magyar szövetség szerdai online sajtótájékoztatóján Kirsner Erika alelnök elmondta, leghamarabb a jövő hét közepén derül ki, hogy a koronavírusos megbetegedéssel küzdő kapus, Janurik egyáltalán részt vehet-e a tornán.

Kapcsolódó
Koronavírusos a Fradi kapusa, kérdéses, hogy utazhat-e a vébére
Csapattársai is csak később tudnak bekapcsolódni a felkészülésbe.

Ferencvárosi klubtársai egy kivétellel szerdán csatlakoztak a válogatott keretéhez, mivel negatív lett valamennyi tesztjük. Szöllősi-Zácsik Szandra azonban sérülés miatt csak Spanyolországban csatlakozik, vagyis ki kell hagynia pénteken és vasárnap az olimpiai címvédő franciák elleni barátságos mérkőzéseket Párizsban.

Kirsner kijelentette, a szövetség vezetősége a legjobb nyolc közé jutást várja el a válogatottól. Hangsúlyozta, nem lesz tét nélküli a torna a magyarok számára,

mivel a következő olimpiai kvalifikációs világbajnokságig már csak két év, a párizsi olimpiáig pedig két és fél év van hátra, ezért minden edzést és minden meccset ki kell használni a csapatépítés érdekében.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány már két héttel ezelőtt a nemzetközi szövetség honlapján kijelentette, hogy legalább a negyeddöntőig eljutna a csapattal.

Az augusztus végén kinevezett edző szerdán úgy fogalmazott, a világbajnokság nemcsak arról fog szólni, hogy a fiatal játékosok tapasztalatot szerezzenek, hanem arról is, hogy teljesíteniük kell, és elérni a szövetség által kitűzött célt.

Kapcsolódó
Golovin: Nem vagyok brutális, de ha kell, az leszek
A női kézisek új kapitánya, Golovin Vlagyimir akkor érkezett Magyarországra, amikor a Bye-Bye Szása volt a legnagyobb sláger, mégsem éreztette vele senki, hogy orosz. A szurkolóktól azt kéri, hogy akik bíznak benne, azok a játékosokhoz is ugyanígy viszonyuljanak.

A szakvezető hozzátette, nincsenek egyszerű helyzetben, mert a ferencvárosiak eddigi kényszerű távolléte miatt némileg felborult a felkészülésük, és csak egy közös edzésük lesz a Párizsba utazás előtt.

„Szerencsére nem először találkozunk, voltak már közös edzéseink és meccseink is. Bízom benne, hogy a legjobb tudásunk szerint játszunk majd a világbajnokságon” – nyilatkozta Golovin.

A franciák elleni két találkozó kapcsán megjegyezte, az a céljuk, hogy felzárkózzanak a világelithez, ehhez pedig olyan csapatokkal kell játszaniuk, akik oda tartoznak. Várakozásai szerint a pénteki és a vasárnapi mérkőzés részükről a védekezésről és a visszafutásról fog szólni, ebben pedig nagyot kell javulniuk, ha jó eredményt akarnak elérni Spanyolországban.

Az olimpiai hetedik helyezett magyarok a vb csoportkörében jövő csütörtökön Szlovákiával, szombaton Csehországgal, december 6-án pedig Németországgal találkoznak Llíriában.

Golovin szerint a sorsolás kedvező számukra, mert meccsről meccsre erősebb ellenfelekkel játszanak.

Hozzáfűzte, próbálták megtartani a rutinos játékosokat, és mellettük felépíteni a fiatalokat, de ez az elképzelésük felborult – például azért, mert Tomori Zsuzsanna lemondta a szereplést –, így sok a fiatal a keretben, és hiányoznak az idősebbek.

Kapcsolódó
Tomori Zsuzsanna lemondta a válogatottságot
A Vipers Kristiansand balátlövője így kihagyja a világbajnokságot.

Az idei lesz a 25. női világbajnokság – és a 23., amelyre a magyar válogatott kijutott –, de az első, amelyen az 1997 óta megszokott 24 helyett immár 32 csapat vesz részt. A tornának december 1-19. között Granollers, Barcelona, Llíria, Castelló és Torrevieja ad otthont.

Mind a nyolc csoportból az első három helyezett jut a középdöntőbe, ahol négy, egyenként hatcsapatos csoportban folytatódnak a küzdelmek. Innen az első két-két helyezett kerül a negyeddöntőbe.

A magyar csapat a középdöntőben a Koreai Köztársaság, Dánia, a Kongói DK és Tunézia közül három válogatottal találkozhat Granollersben.

A kiemelt képen Szöllősi-Zácsik Szandra látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik