Sport

„Kiszakadt a karja”, iszonyatosat esett a magyar válogatott tornász

A hétvégi, szombathelyi Hungarian Grand Prix-re ugyan nem jöttek el a világ legjobbjai, de a verseny így is 14 nemzet szertornászának biztosított lehetőséget arra, hogy éles körülmények között próbálja ki gyakorlatait a közelgő világbajnokság előtt.

A magyar válogatott két arany-, három ezüst- és négy bronzéremmel zárt, de lehetett volna ez akár még egy első helyezéssel több is, ha Vecsernyés Dávid keze a tornászszakzsargon szerint nem „szakad ki” a nyújtó vasárnapi döntőjében.

Ám az amúgy rendkívül anyagnehéz gyakorlat utolsó negyedében az egykaros óriáskör alsó szakaszában kicsúszott a nyújtó vasa a szer Európa-bajnoki bronzérmese bal kezéből, és szó szerint arccal érkezett földre. Íme:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dávid Vecsernyés (@davidvecsernyes) által megosztott bejegyzés

A 24.hu megkereste a kiváló tornászt, aki így is ötödik lett a nyújtó fináléjában. Ha nincs a rontás, alighanem legyőzi, de biztosan megszorongatja az ukrán Illia Kovtunt, aki 13. helyen zárt a tokiói olimpián egyéni összetettben.

„Már pénteken is éreztem, hogy csúszik a nyújtó, ezért vasárnap, a döntős gyakorlatom előtt különös figyelmet fordítottam a régi magnézium lecsiszolásra, és az új felvitelére. Nem is éreztem problémát, már túl voltam a nehezén, amikor az egykezes óriásköröm közben kiszakadt a kezem.

Nem számítottam rá, a testem teljesen tehetetlenül,  kontrollálatlanul zuhant a földre

– mesélte Vecsernyés, aki két hete a törökországi Mersinben megrendezett Challenge Világkupán első helyen zárt nyújtón.

A szerspecialista 185 centi magas és 85 kilogramm, ehhez képest képzelje el mindenki, micsoda erőhatás éri a tornász vállát, a karját, a csuklóját, amikor 360 fokos köröket ír le. Két kézzel sem semmi, egy kézzel pláne.

Kapcsolódó
Károlyi Márta: A Károlyi-ranch nem Drakula pincebörtöne volt
Károlyi Béla felesége kivételt tett a 24.hu-val, amikor elmesélte az életútját Székelyudvarhelytől Onestin, majd Déván át Texasig, a hatéves Nadia Comanecitől Mary Lou Rettonon és Simone Bileson át Larry Nassarig.

A Honvéd tornásza a kiszakadást követően ráadásul olyan messzire szállt, hogy lényegében lapjával, arccal, mellkassal talajt fogva majdnem a parkettára repült. Pár másodpercig mozdulatlanul feküdt a szőnyeg szélén, csak eztán tápászkodott fel és jelezte, szerencsére semmi baj, túlélte az esést.

„Ilyenkor reflexből ellenőrzöd, hogy egyben van-e mindened, majd ha nem érzel éktelen fájdalmat, mozog a karod, a lábad, megnyugszol, felállsz, mert beléd nevelték, ha képes vagy rá, be kell fejezned a gyakorlatodat. Én is ezt tettem. Csak később futott végig rajtam, hogy akár a nyakamat is törhettem volna” – írta le a kiváló tornász, mi is játszódik le a sportoló fejében ilyenkor.

Október 18-24. között Japánban, Kitakyushu városában lesz az idei tornász világbajnokság. Hála a szerencsés végkimenetelű esésnek, Vecsernyés is jó eséllyel utazik oda.

„Mi nem tartuzunk a nagy tornásznemzetek közé. Ők kihoznak a vb-re egy-egy ismeretlen tornászt, aki ugyanúgy megkapja  a magas pontszámot. Nekünk évek alatt, sok-sok tökéletesen kivitelezett gyakorlattal kell felépítenünk önmagunkat. Be kell bizonyítsuk a zsűrinek, hogy képesek vagyunk hasonlóan magas színvonalú tornára, mint a legjobbak. Ezért is fontos lett volna, hogy a vb előtt egy tökéletes gyakorlattal bizonyítsam magamnak, és a nemzetközi pontozóbíróknak a felkészültségemet” – fogalmazott Vecsernyés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik