Sport

„Remélem, a szüleidet elviszi a rák, te meg koronavírusos leszel” – gyűlölet árad a női teniszezőkre

Lauren Bacho / Getty Images / AFP
Lauren Bacho / Getty Images / AFP
Elkeserítők állapotok uralkodnak a közösségi médiában, ahol névtelen, arctalan trollok élik a világukat, és mindenféle retorzió nélkül bárkit szabadon zaklathatnak. A sportolók esetében sincs ez másképp: Ulrikke Eikeri norvég teniszező az egyik célpont azok közül, akik minden vesztes meccsük után halálos fenyegetéseket kapnak.

„Sok csúnya szó és fenyegetés, amit rám és a családomra zúdítanak” – panaszkodott Ulrikke Eikeri az Nrk.no-nak. A 28 éves sportoló legalább öt éve kapja folyamatosan az üzeneteket és fenyegetéseket a hamis profilú feladóktól, akik ráadásul évről évre egyre többen vannak.

Az a benyomása, hogy az üzenetek olyan emberektől érkeznek, akik fogadnak a mérkőzéseire.

„Minden mérkőzésem után sok üzenetet kapok. Ha veszítek, akkor különösen sok gyűlölet ömlik rám” – mondta, hozzátéve, beszélt az ellenfeleivel, akik azt mondták, hogy ugyanezeket ők is megkapják.

A páros világranglistán 84. helyen álló sportoló igyekszik mindent megtenni azért, hogy a zaklatás és a fenyegetés ne uralkodjon el rajta. Más játékosok számára azonban a gyűlölet lelki megterheléssé vált.

Az egykori top40-es kanadainak, Rebecca Marinónak 2013-ban, mindössze 22 éves korában szünetet kellett tartania, mert olyan mentálhigiénés problémákkal küszködött, amelyekkel egyedül nem boldogult.

De hasonló helyzetben van az amerikai Shelby Rogers is, aki a közelmúltban a US Open negyedik fordulójában simán kikapott a későbbi győztes Emma Raducanutól, és azonnal szembesült a halálos fenyegetésekkel.

Nagyon szeretném, ha a közösségi média nem létezne

– jelentette ki őszintén, de azt is belátja, hogy mindez ma már nem lehetséges, ráadásul egyre nagyobb az igény arra, hogy a sztárok minél inkább láthatóak legyenek a különféle platformokon, elsősorban a szerződéseik és a marketing miatt.

A szerencsejáték és a trollkodás

Mark Griffiths, a Nottingham Trent Egyetem professzora és pszichológusa úgy véli, hogy a szerencsejáték adja a kiindulópontot a trollkodáshoz. Amikor valaki nagy összeget veszít, feljogosítva érzi magát arra, hogy elégtételt követeljen a sportolótól. A tenisz pedig az egyik legnépszerűbb sportág, amelyre januártól októberig lehet fogadni.

Ha egy fogadó veszít, akkor szüksége van valakire, akit hibáztatni lehet. Le kell csapnia valakire, bárkire – önmagán kívül. Igazából nem is azért, mert csalódott a sportolóban, hanem mert pénzt fektetett a mérkőzésbe és veszített

– magyarázza Griffiths.

Ulrikke Eikeri pontosan ezt tapasztalta: „Köztudott, hogy a teniszmérkőzésekre komoly fogadásokat kötnek. Nagyon gyakran azt írják nekem is, hogy pénzt veszítettek.”

A gyűlölet végtelen

Nem ő az egyetlen, világszerte ijesztően sok női teniszező osztozik a sorsában, az idei amerikai nyílt teniszbajnokságon az amerikai Sloane Stephens is elárulta, napi szinten tűrnie kell a gyalázkodásokat a közösségi oldalain. A világranglista 54. helyén álló sportoló a US Openen három fordulót ment, Madison Keys és Cori Gauff legyőzése után kikapott a német Angelique Kerbertől.

Kena Betancur / AFP

„Megígérem, hogy megtalállak, és úgy szétverem a lábad, hogy járni sem tudsz többet” – írta neki valaki a közösségi médiában, de ez még egy visszafogott üzenet volt ahhoz a több mint kétezerhez képest, amely érkezett.

Sokan azzal fenyegették, hogy megölik, mások azzal, hogy megerőszakolják.

„A gyűlölet végtelen, én pedig csak egy halandó ember vagyok” – mondta, és úgy döntött, hogy az üzenetek egy részét megosztja követőivel az Instagramon.

Még a 24 éves, a világranglistán mindössze 379. Elizabeth Halbauer is kapja a fenyegetéseket.

„Amikor megérkeztek az első üzenetek, csak szórakoztam rajtuk. Nevetséges volt, hogy valaki milyen hevesen tud reagálni” – mondta, de aztán a bejegyzések egyre gonoszabbá váltak, és amikor már több százat kapott, nem tartotta annyira viccesnek.

Remélem, a szüleidet elviszi a rák. Remélem, koronavírusos leszel – írták. Amikor a családomat célozták, az már kifejezetten fájt.

Megdöbbent a norvég főtitkár

Bár a profi női teniszezők érdekképviselete, a WTA megerősítette, hogy egyre több teniszező kap online fenyegetéseket, a Norvég Tenisz Szövetség főtitkárát, Aslak Paulsent megdöbbentette Ulrikke Eikeri története.

„Erről semmit sem tudtam, nem kaptam jelentést a játékostól” – mondta az Nrk.no megkeresésére. Miután megismerte a történetet, elbeszélgetett több norvég játékossal, és megállapította, hogy mindenki ugyanazt tapasztalta.

„Komolyan kell vennünk a problémát, leülünk és megbeszéljük mindenkivel a történteket. Még a norvég sportszövetségtől is kérünk tanácsot. Elhiszem, hogy a tendencia annyira általánossá vált, hogy nem jelentették, de nem hiszem, hogy ezt a játékosoknak el kellene tűrniük” – tette hozzá.

A brit női sportolók harmadát zaklatták már

A BBC 2020-as felmérése szerint az elit szintű brit női sportolók harmada (beleértve a teniszezőket is) ki van téve az uszításnak az interneten. A felmérést 39 különböző sportágban szereplő 1068 női sportolónak küldték el, és 537-en válaszoltak. A 30 százalékuk vallotta be, hogy a közösségi médiában kaptak már gyalázkodó üzeneteket. Ez a 2015-ös 14 százalékhoz képest drasztikus emelkedés.

 

A „szörnyű bántalmazással” kapcsolatban arról számoltak be, hogy folyamatosan kommentálták a megjelenésüket, szexista megjegyzésekkel megkérdőjelezték a sportoláshoz való jogukat. De hiába a megállapítás, a gyűlöletbeszéd ellen nem sok megoldás mutatkozik.

 

A Pew Research Center tanulmánya azt is kimutatta, hogy az Egyesült Államokban a nők körülbelül háromszor nagyobb mértékben vannak kitéve az online szexuális zaklatásnak, mint a férfiak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik