Sport

Kanada a poklot is megjárta a vébén, mégis ott van az elődöntőben

Gints IVUSKANS / AFP
Gints IVUSKANS / AFP

Az Egyesült Államok Kanadával, a címvédő Finnország pedig Németországgal találkozik a rigai jégkorong-világbajnokságon.

Kissé furcsa ezt leírni, de valahol azért meglepetés, hogy a kanadaiak ott lesznek a legjobb négy között. A csapat történelmi mélypontot járt meg ezen a vébén, három vereséggel kezdett ugyanis és egy hajszálon múlt, hogy nem esett ki a csoportkörben. Aztán az az orosz csapat következett a negyeddöntőben, amely egy szlovákok elleni botlást leszámítva elég meggyőző volt eddig. A csütörtöki mérkőzésen sokáig nem volt gól, majd az oroszok szereztek vezetést, de a harmadik harmadban emberelőnyből egyenlített Kanada. A hosszabbításban aztán Stecher parádés cselt mutatott be a gólpassza előtt, Mangiapane pedig közelről a hálóba lőtte a korongot, így az észak-amerikai válogatott ott lesz az elődöntőben.

Egyik kanadai gólra sem lehet azt mondani, hogy a kapus sara lett volna, de az mindenképpen érdekes húzás volt orosz oldalon, hogy a tornán kíválóan teljesítő Szamonov helyett az NHL-ből érkező Bobrovszkij védett.

Az amerikaiak könnyedén intézték el Szlovákiát, míg a finn-cseh mérkőzésen mindössze egyetlen gól született. A németek nagy feltámadást produkáltak, a rendes játékidő letelte előtt 43 másodperccel egyenlítettek ki Svájc ellen, majd szétlövésben harcolták ki a továbbjutást.

Negyeddöntők

Kanada-Oroszország 2-1 (0-0, 0-1, 1-0, 1-0) – hosszabbítás után
Finnország-Csehország 1-0 (0-0, 1-0, 0-0)
Németország-Svájc 3-2 (0-1, 1-1, 1-0, 0-0, 1-0) – szétlövéssel
Egyesült Államok-Szlovákia 6-1 (3-0, 1-1, 2-0)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik