Sport

Hosszú Katinka 2010 óta először nem nyerte meg a 200 vegyest az Eb-n

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Hosszú Katinka bronzérmet nyert 200 méter vegyesen szombaton a budapesti úszó Európa-bajnokságon. A 4x100 méteres vegyes gyorsváltó az ötödik lett, míg Milák Kristóf új Európa-bajnoki csúcsot úszott a 100 pillangó elődöntőjében.

A 200 méteres női vegyes úszás döntőjében két magyar szállt medencébe a budapesti Európa-bajnokságon. Az első ötven pillangó után Hosszú Katinka a 4., Sebestyén Dalma a 7. helyen fordult. 50 háton Hosszú feljött a második helyre, de mellen ismét lecsúszott a képzeletbeli dobogóról. A hajrában hiába próbált meg mindent, végül 2:10.12 perccel csak a harmadik lett. Sebestyén 2:12.42-vel a 7. helyen ért célba.

Kapcsolódó
Óriásit ment a 15 éves magyar úszó, ezüstérmes a 4x200-as gyorsváltó
Kapás Boglárka is kitett magáért, maga mögött tartotta a szám olimpiai- és négyszeres világbajnokát, Federica Pellegrinit.

Az aranyérmet ezúttal az izraeli Anastasia Gorbenko szerezte meg 2:09.99-es idővel, a második a brit Abbie Wood lett.

A 32 éves Hosszú így is történelmet írt, ugyanis 24. Eb-érmét nyerte, ezzel a svéd Sarah Sjöströmöt megelőzve minden idők legeredményesebb női úszójává lépett elő.

A futam után Hosszú azt mondta, elégedett az Európa-bajnokságon mutatott teljesítményével, főként annak fényében, hogy munkából jön, most nagyon jó helyen van, idézte az M4 Sportnak tett nyilatkozatát az MTI.

A Németh Nándor, Bohus Richárd, Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni összetételű kvartett 3:26.27 perces idővel az ötödik lett a 4×100 méteres vegyes gyorsváltók döntőjében.

A 2019-es világbajnokságon hetedik Telegdy Ádám fő számában egyéni legjobbját (1:56.34) megjavítva, 1:56.17 perces idővel a harmadik helyen jutott a szombati fináléba. A döntőben szinte végig az ötödik helyen haladt és ugyan megpróbált hajrázni, némiképp elfáradt, így nem tudott beleszólni az éremcsatába. Az aranyérem az orosz Jevgenyij Rilov nyakába került.

Milák Kristóf a legjobb, Szabó Szebasztián pedig a hatodik idővel jutott döntőbe 100 pillangón. Milák az előfutamban csak beállította az Európa-bajnoki csúcsot, az elődöntőben viszont annak ellenére is megjavította két századmásodperccel, hogy borzalmasan jött ki neki a fal a végén. Érdekesség, hogy a Honvéd 21 éves klasszisa ugyanebben a medencében a 2017-es világbajnokságon ugyanezzel az időeredménnyel (50.62 másodperc) lett második.

Mindkétszer nagyon rosszul jött ki a fal, bízom benne, hogy össze fognak jönni majd a technikai dolgok a döntőben és akkor sokkal jobb időt tudok majd menni

– nyilatkozta az M4 Sportnak. Szabó 51.45-öt úszott és lett összesítésben hatodik.

Női 200 méter háton Burián Katalin délelőtti idejéhez (2:09.54 perc) képest több mint fél másodpercet javult, így 2:08.89-cal összesítésben a harmadik, Szabó-Feltóthy Eszter pedig az előfutamban úszott teljesítményénél (2:09.72) valamivel lassabb, 2:09.97 perces idővel hatodikként került a fináléba.

Sztankovics Anna 50 méter mellen egy századdal megjavította országos csúcsát, de 31.05-ös idejével a 13. lett.

Egy visszalépésnek köszönhetően Bordás Beatrix rajtkőre állhatott női 50 méter pillangón az elődöntőben, 26.69 másodperces ideje négy századdal volt rosszabb a délelőttitől, ezzel 16. lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik