Sport

Valter Attila: Az életemért és a rózsaszín trikóért küzdöttem

MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro
MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro
Csömörről indult, hegyikerékpárosként kezdte, de az országúti mezőnyben írt sporttörténelmet. Valter Attila az első magyar, aki a három nagy verseny valamelyikén az összetett éllovasának járó megkülönböztető trikót viselheti.

Csütörtökön egész Magyarország megtanulta Valter Attila nevét. A 22 éves magyar kerékpáros az élre állt kerékpáros olasz körversenyen, a Giro d’Italián, így pénteken ő tekerhet a legendás rózsaszín trikóban.

Korábban még egyetlen magyar bringás sem viselte a három nagy körverseny éllovasának járó megkülönböztető trikót.

Valter azt mondta, sírni tudna örömében, Orbán Viktor is gratulált neki. Este a csapata egy olyan képet adott közzé, ami szerint a rózsaszín dresszben bújt be este az ágyba.

Kapcsolódó
A rózsaszín trikóban bújt ágyba a Giro magyar éllovasa
Valter Attila történelmet írt, hiszen ő az első magyar kerékpáros, aki a három nagy körverseny egyikén viselheti az összetett éllovasának járó trikót

Érdemes visszanézni a befutót és meghallgatni a magyar kommentátorok reakcióját, amikor leesik nekik, hogy az összetettben az élre állt:

Valter Attila Csömörön született, ott kezdett el kerékpározni, édesapja volt az edzője. Eleinte hegyikerékpáros volt, nem is olyan rég még elég komolyan versenyzett abban a szakágban is. A 2017-es Tour de Hongrie-n harmadik helyen végzett a hegyi pontversenyben. Rá egy évre állt profinak, majd akkor a magyar körverseny legeredményesebb hazai versenyzője volt, a lengyel CCC fiókcsapata szerződtette le, akkor indult be igazán az országúti karrierje.

Eleinte még az utánpótlás sorban számoltak vele, de aztán 2020-ban már a World Tour-csapatban szerepelt, amely a világ legerősebb versenyein vehet részt. Tavaly indult az első háromhetesen, ami szintén a Giro volt, és kifejezetten jól szerepelt, az összetett 27. helyén zárt.

Egészen más műfaj, a harmadik héten jöttem rá, mennyire más szintje ez a kerékpársportnak mentálisan és fizikailag is. Élveztem mindhárom hetet, és rengeteget tanultam, láttam, miben tudok még fejlődni. Jó érzés volt látni, hogy ez a szint, ami annyira távolinak tűnik, mégsem annyira távoli. Először azt gondoltam, jól fog esni a pihenés a Grand Tour után, de már alig várom a következőt

mondta a tavalyi verseny után a 24.hu-nak Valter, aki egyébként a Tour de Hongrie megnyerésével is hangolt a Giróra.

Kapcsolódó
„Nem féltem, hogy feladom, mert bármennyire szarul voltam, hatvanan körülöttem még szarabbul voltak”
Hatszor mászta meg az Everestet, ezer órát ült nyeregben, és 34 ezer kilométert tekert. Nem életében összesen, hanem 2020-ban!

A Telexnek pedig arról beszélt, hogy mennyit számított neki az, hogy bár a világjárvány miatt feje tetejére állt az előző szezon, de amikor rajthoz állt, akkor azt Wolrd Tour-versenyeken tette.

„Igazából még saját magamat is megleptem, erőnlétben, mentalitásban is előre léptem. Ebben van tudatosság is, de a közeg az, ami előrelendít. Kezdtem elhinni és érezni, hogy tényleg profi bringás vagyok. Tavaly még sok amatőr hibát csináltam, az akkori önmagamat, már érzékből, tapasztalatból megverném. (…) Ebben a mezőnyben már nem lehetek mindenkinél erősebb, jól kell taktikázni is. Még érzem, hogy sok van bennem, fölfelé vezet az út” – nyilatkozta a Telexnek.

Azt is mondta akkor, hogy nagyon várja már a Girót. Ez az eredményein is látszik, már a francia Groupama-FDJ-t erősíti, az olasz körversenyen pedig elég hamar az övé lett a legjobb 25 éven alattinak járó fehér trikó, majd a hatodik etapot követően a rózsaszín is. Valter 2004 és Bradley McGee óta az első, aki az FDJ csapatából az élre állt a Girón.

„A terv tényleg ez volt, szerettem volna a lehető legtovább velük maradni. A végén éreztem, hogy nem mentek el nagyon, és ez hatalmas motivációt adott, az utolsó három kilométeren belül mondtam is magamban, hogy ez innen nem úszhat el, és megcsinálnom.

Az életemért, és a rózsaszín trikóért küzdöttem a szakasz végén.

Most tényleg elmondhatatlanul boldog vagyok” – nyilatkozta csütörtökön a Giro d’Italia szakaszt követő sajtóeseményén az Eurosport cikke szerint.

Nem lenne meglepetés az sem, ha a hetedik szakaszt követően is az övé maradna a rózsaszín és a fehér trikó is, ugyanis egy sík etap vár a mezőnyre, és ha a várakozásoknak megfelelően sprintbefutó lesz, akkor minden bizonnyal nem változik az összetett élcsoportjának állása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik