Sport

A négy győzelmet nem kell megmagyarázni – kijutott az Eb-re a női röplabdacsapat

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI
A magyar válogatott 3-0-ra legyőzte az izraeli csapatot pénteken a női röplabda Európa-bajnoki selejtezősorozat E csoportjának negyedik fordulójában, ezzel kijutott az Eb-re, írta az MTI.

Megilletődötten kezdtek a házigazdák, akik közül sokan több mint egy év után először játszottak nézők előtt: a Ludovika Arénában mintegy 250-en figyelték, amint 0-4 után nem sokkal már 10-10-et mutatott az eredményjelző.

Kapcsolódó
„Mindenki, aki tud, menjen ki külföldre!” – kiakadt a magyar röplabdakapitány
Koch Róbert elképesztő hiányosságokra panaszkodik a válogatott játékosainál.

Az izraeliek csak három pontot érő győzelemmel tudták volna életben tartani továbbjutási reményeiket, Török Kata támadásaival azonban 13-11-nél már kettővel vezetett a hazai csapat, amely egyre precízebben röplabdázott, így 27 perc után előnybe került. A második játszmában Szakmáry Gréta, valamint Pallag Ágnes pontjaival az elejétől fogva a magyarok vezettek, és előnyüket folyamatosan növelve magabiztosan kerültek egy szettre az újabb Európa-bajnoki részvételtől.

A harmadik felvonásra sem változott jelentősen a mérkőzés képe, a magyarok irányítottak, a vendégek pedig elsősorban akkor tudtak közelebb kerülni, amikor a hazai játékosok hibáztak. A találkozó végkimenetele nem volt kérdéses, a házigazda együttes röplabdázói 77 perc után ünnepelhették az Európa-bajnoki kijutást.

A mérkőzés legeredményesebbje Szakmáry volt 13 ponttal.

Nagyon boldogok vagyunk, érződött, hogy idegesen kezdtünk, de így még nagyobb volt az öröm, hogy hazai pályán, nézők előtt tudtuk kiharcolni a kijutást

– értékelt Török Kata, a Vasas Óbuda ütőjátékosa.

A feladó Király-Tálas Zsuzsanna kiemelte, az első játszma után felszabadultabban tudtak röplabdázni, ráadásul feküdt is a csapatnak az izraeliek játéka, akiket sikerült minden játékelemben felülmúlni.

„Így, hogy megvan a kijutás, kicsit talán lazíthatnánk is, de ismerve a társaságot biztos vagyok abban, hogy csoportelsőként szeretnénk zárni” – mondta.

„Látom, hogy mindenki szeretne bizonyítani, az a célunk, hogy kihozzuk belőlük a maximumot. Összességében nagyon mókás a mostani brigád, a klubjában szinte mindenki húzóember, de itt azért időnként látszik a megilletődöttség. Ahogy egyre többet leszünk együtt, úgy fog mindenki egyre inkább megnyílni a másik előtt, és amikor ez megtörténik, akkor leszünk igazi csapat.”

Jakub Gluszak szövetségi kapitány kijelentette, a fő célt, azaz az Eb-részvétel kiharcolását teljesítette a csapat, ami annak fényében különösen szép eredmény, hogy nem volt túl sok idejük a közös munkára.

Sok mindenben kell még fejlődnünk, egyelőre csak az alapokra volt időnk, de a négy győzelmet nem kell megmagyarázni. Büszke vagyok a lányokra, mert nagyon fiatal csapatunk van, az előző Eb-ről mindössze ketten maradtak a kezdőjátékosok közül

– fogalmazott.

A lengyel szakember elmondta, a játékosok nagy részének alig van nemzetközi tapasztalata, ezért is fontosak a mostani mérkőzések.

„Most és a nyár további részében is hasznos tapasztalatokat gyűjthetnek a lányok, akik bizonyították nekem, készen állnak az ilyen szintű mérkőzésekre is. Az Európa-bajnokságon igazi világsztárok ellen szerepelhetnek majd, ami mindenkinek nagy kaland lesz, ott majd testközelből megtapasztalhatják, kemény munkával hova juthatnak el” – zárta a szövetségi kapitány.

A továbbra is veretlen magyarok sorozatban negyedik, összességében pedig 18. Európa-bajnokságukra készülhetnek.

A szerb, horvát, román, bolgár közös rendezésű Eb augusztus 18-án kezdődik, a csoportok sorsolását jövő csütörtökön rendezik a finálénak otthon adó Belgrádban.

Európa-bajnoki selejtező, nők, 4. forduló

Magyarország – Izrael 3-0 (19, 16, 16)
Franciaország – Dánia 3-0 (21, 23, 17)

 

A csoport állása: 1. Magyarország 11 pont, 2. Franciaország 10, 3. Izrael 3, 4. Dánia 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik