Sport koronavírus

Bár a láthatatlan ellenség miatt rossz a japán közhangulat, a NOB bizakodó

KIM KYUNG-HOON / POOL / AFP
KIM KYUNG-HOON / POOL / AFP

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bízik benne, hogy a japán emberek álláspontja hamarosan változik majd és támogatni fogják a tokiói játékok megrendezését, írta az MTI.

Kapcsolódó
A rióinál kevesebb olimpiai éremmel is beérné a MOB elnöke
Kulcsár Krisztián nem szeret kristálygömbbe nézve jósolgatni.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az ázsiai szigetországban a lakosok 70 százaléka azt szeretné, ha törölnék, vagy újra elhalasztanák a július 23-án kezdődő nyári olimpiát a koronavírus-járvány miatt. John Coates, a NOB tokiói játékokért felelős koordinációs igazgatója viszont szerdán arról beszélt, hogy szerinte a hangulat megváltozik, amikor az emberek megértik, mekkora hangsúlyt fektettek a fertőzések kockázatának minimalizálására.

Coates száz nappal a megnyitó előtt tartott sajtóbeszélgetésén azt is elmondta, hogy a japán sportsikerek is segíthetnek a változásban, és külön kiemelte, Macujama Hideki vasárnapi történelmi diadalát a golfozók idei első Major-versenyén, a US Mastersen.

A sportvezető úgy véli, van még idő arra, hogy az embereket meggyőzzék, és az ilyen jellegű feladat egyáltalán nem ismeretlen a bizottság számára, volt már rá korábban is példa.

Amikor majd az emberek megismerik a részleteket, biztos vagyok benne, hogy változni fog a hozzáállásuk. A sydneyi olimpia előtt sem volt biztató a helyzet, de amikor elértünk a 100 naphoz, változott a helyzet

– mondta Coates.

A japán emberek negatív hozzáállása azért sem meglepő, mert az országban már a járvány negyedik hullámával küzdenek. A kormány pedig hétfőn egy hónapra szóló sürgősségi intézkedéseket léptetett életbe az újabb hullám megfékezésének érdekében.

Koike Juriko, Tokió kormányzója szerdai ünnepi beszédében a pandémia egész világra gyakorolt negatív hatásáról beszélt, mint mondta, a „láthatatlan ellenség” elleni küzdelem komoly megpróbáltatásokat jelent az emberiség számára, ennek ellenére eltökélt abban, hogy sikeres játékokat rendezzenek.

Az már biztos, hogy a tokiói olimpia elüt majd a korábbiaktól, a járvány miatt ugyanis nagyon szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, külföldi nézők nem lehetnek jelen, a szervezők a meghívott vendégek számát is drasztikusan csökkentették a tervezetthez képest, továbbá a sportolók és más hivatalos személyek családtagjainak sem engedélyezik a belépést az országba. Mindezek mellett a résztvevő versenyzők sem mozoghatnak majd szabadon a fővárosban, a győztesek nem mehetnek el a belvárosba ünnepelni.

Coates kérdésre válaszolva ismét elmondta, hogy a nehézségek ellenére a játékok törlése nincs napirenden és szerinte nem is lesz.„Tudom, hogy a japán szervezők nem számolnak a törléssel. A tervek a legrosszabb esetre is megvannak, és hisszük, hogy a biztonsági intézkedések megismerése által a társadalmi támogatottság is nőni fog” – jegyezte meg John Coates.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik