Sport

A snowboardlegenda David Horváth az alaszkai helikopter-baleset túlélője

Lance Flint / Alaszkai hegyimentők alakulata / AP / MTI
Lance Flint / Alaszkai hegyimentők alakulata / AP / MTI

Hétfőn egy alaszkai helikopter-balesetben meghalt Petr Kellner milliárdos üzletember és három társa, ugyanakkor a katasztrófának akadt egy túlélője is: a 48 éves David Horváth súlyos, de stabil állapotban fekszik az anchorage-i kórházban.

A hazai lapok úgy írnak Horváthról, mint a cseh snowboardsport legendájáról, aki a sportág freestyle-vállfajának egyik úttörője és Martin Cerníkkel együtt legnagyobb alakja volt hazájában.

David fantasztikus fickó, sokat találkoztunk, amikor az elején még mindketten sífutással foglalkoztunk. Aztán sokat forgattunk és fényképeztünk együtt, nagyon jó srác. Korábban egészségügyi problémákkal küzdött és túlélt egy súlyos motorbalesetet is

– idézte Tomás Kraus korábbi sífutóbajnokot az isport.cz portál.

Horváth legnagyobb sikereként cseh bajnok volt, indult néhány világkupafutamon, és két világbajnokságon is részt vett: 1999-ben, Berchtesgadenben a 21., 2001-ben Madonna di Campiglióban az 59. lett félcsőben. Később ifjúsági edzőként is dolgozott.

Aztán fotósként vált híressé, hírességekkel barátkozott – így ismerkedett meg Kellnerrel is, aki gyakran fotózott a lányával, Annával együtt, írta a Lidovky.cz portál.

Évekkel ezelőtt megalapította a DHC Production nevű cégét, amely a gördeszkázásról, a snowboardozásról és egyéb extrém sportokról készített fotókat és videókat.

„A karrierem során segített, hogy a fotóim megjelentek a magazinokban. Akkor szponzorok hívtak fel, hogy segítsenek. Szeretném, ha a többi cseh snowboardosnak is meglenne ugyanez a lehetősége” – nyilatkozta még az iDNES.cz-nek adott 2003-as interjúban.

A lap szerint minden bizonnyal hasonló szerepet szánt neki Kellner az alaszkai kalandban, ahol a helikopteres síelését kellett volna megörökítenie.

Horváth szombaton még közzétett egy képet az alaszkai Knik-gleccserről.

Kiemelt kép: Az alaszkai hegyimentők alakulata által közreadott kép a helikopter-baleset helyszínéről a Knik gleccser közelében 2021. március 28-án. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik