Sport koronavírus

20 százalékot sem adtak a kézilabdaedző túlélésére

RONNY HARTMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
RONNY HARTMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

7 napot töltött az intenzív osztályon, 12 napig kómában volt Stephan Swat, a német Bundesliga másodosztályában szereplő EHV Aue edzője, akinek nem sokat adtak arra, hogy felépül. Most apró lépésekkel harcol, hogy visszatérjen a normális életbe.

Kapcsolódó

A 43 éves szakember november közepén fertőződött meg a koronavírussal, ami eleinte influenzaszerű tünetekkel, torokfájással és enyhe lázzal kezdődött.

Azonban nagyon rövid időn belül drámai romlás állt be állapotában, mindene fájt, 40,5 fokos láza és légszomja lett.

„November 25-én végül a kórházba kerültem. December 8-án már olyan gyenge voltam, hogy az orvosok azt mondták, hogy intubálni kell. Mivel fizikailag kimerültem, beleegyezésemet adtam. Ezután írtam a feleségemnek, hogy most kikapcsolom a mobilomat” – idézte a szakembert a Mitteldeutsche Zeitung.

Tizenkét napig volt kómában, ezalatt 24 kilót fogyott.

Amikor felébredtem a kómából és megláttam a feleségemet, valamint a gyermekeimet, az nagyon sok erőt adott. Utólag megtudtam, hogy a túlélési esélyem kevesebb, mint 20 százalék volt.

Swat azt mondta, egyre nagyobb benne a vágy, hogy mihamarabb visszatérjen a kispadra, de még nem jött el a megfelelő idő. Tisztában van azzal, hogy nem lenne képes megbirkózni a megterheléssel.

Szerinte nagy hibát követnek el azok, akik elbagatellizálják a koronavírust.

Nem lehet összehasonlítani az influenzával. Ez bárkit érinthet, nemcsak a kockázati csoportba tartozó embereket, hanem az egészséges fiatalokat is. Ez egy alattomos betegség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik