Élő Sport

27 góllal verte ellenfelét a kéziválogatott, de most jön csak a neheze

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor
A magyar női kézilabda-válogatott 46-19-re legyőzte Kazahsztánt a Győrben zajló olimpiai selejtezőtorna első mérkőzésén. Bár kicsit nehezen indult a mérkőzés, a végére a vártnál is simább lett a győzelem. Folytatás szombaton, Szerbia ellen.

Azt előzetesen lehetett tudni, hogy a kazah a mezőny leggyengébb csapata, így ezzel a győzelemmel lehetett számolni. Nem indult jól a mérkőzés, elsősorban védekezésben voltak problémák a legelején, de aztán a 12. perctől kezdve fokozatosan lépett el a magyar csapat, amely végül nagyon sima győzelmet aratott, ami önbizalom növelésnek kiváló volt, de rámutatott olyan hibákra is, amelyeket egy komolyabb csapat még megbosszulhat – erre utalt a szövetségi kapitány, Elek Gábor is a meccset közvetítő M4-nek, így Danyi Gáborral videózással töltik majd az estét.

A magyar csapat legeredményesebb játékosa Lukács Viktória volt hét góllal, Klujber Katrin hatszor talált be. Bíró Blanka nyolc, Janurik Kinga tíz védéssel járult hozzá a sikerhez.

Kapcsolódó

A magyarok szombaton Szerbiával, vasárnap az olimpiai címvédő Oroszországgal találkoznak, az idén nyárra halasztott tokiói ötkarikás játékokra a torna első két helyezettje jut ki.

Koronavíruspara után tisztesen helytálltak a szerbek

A címvédő orosz női kézilabda-válogatott 29-24-re legyőzte Szerbia csapatát a győri olimpiai selejtezőtorna első fordulójában, pénteken. A szerbek csütörtök este érkeztek Győrbe, és az első koronavírustesztek az összes játékos esetében negatív eredményt hoztak,

a szakmai stáb két tagja viszont pozitív lett, ezért a küldöttség tagjai nem mozdulhattak ki szállodai szobáikból péntek estig.

Mindez eleinte nem látszott a teljesítményükön, az első félidőben többször is vezettek, ám 8-7-es előnyüket követően az oroszok remek védekezéssel 8-2-es sorozatot produkáltak, és elhúztak ellenfelüktől. A második félidő első felében kiválóan védekeztek a szerbek, erre alapozva egy 5-1-es szériával felzárkóztak, de mivel egyenlíteni nem tudtak, a kapusuk lecserélésével átálltak a létszámfölényes támadójátékra. Ez sem vezetett eredményre, mivel sokat hibáztak, így végül ötgólos vereséget szenvedtek.

Az oroszoknál Anna Vjahirjeva hét, Julija Manaharova hat gólt lőtt, a szerbeknél Sladana Pop-Lazic ötször volt eredményes.

Olimpiai selejtezőtorna, 1. forduló

Kazahsztán – Magyarország 19-46 (8-20)
Oroszország-Szerbia 29-24 (17-13)

 

A magyar válogatott meccskerete:

Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbszélsők: KOVÁCS Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), LUKÁCS Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: KISS Nikoletta (Siófok KC), KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), TOMORI Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók: KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: HELEMBAI Fanny (Váci NKSE), KISFALUDY Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: CSISZÁR-SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők: MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

27 góllal verte ellenfelét a kéziválogatott, de most jön csak a neheze

A magyar női kézilabda-válogatott 46-19-re legyőzte Kazahsztánt a Győrben zajló olimpiai selejtezőtorna első mérkőzésén. Kalkulálható volt ez a győzelem, a kazah ugyanis ennek a négyesnek a leggyengébb tagja, és ugyan az elején voltak problémái a magyar csapatnak, a végére azonban még a vártnál is sokkal simább lett a győzelem. Folytatás szombaton, Szerbia ellen.

Itt a vége, kiütéses győzelem

A meccs legeredményesebb játékosa, Lukács Viktória gólja zárta le a meccset, amit a vártnál simábban nyertünk meg, igaz, voltak intő jelek, voltak olyan elemek, amikben mindenképpen javulni kell majd. 46-19-es győzelemmel kezdtünk.

18-43

Janurik még Bírónál is hatékonyabban dolgozik a magyar kapuban, eddig ugyanis 19-ből 10-szer hárított, ami 53 százalékos teljesítmény. Neki is köszönhetően folyamatosan nyílik nagyobbra az olló, így szinte biztosan túlszárnyaljuk a legutóbbi 24 gólos győzelmet.

14-37

Lassan már nehéz lesz számon tartani, mekkora a különbség a két csapat között. A kazahoknak már csak elvétve jön be bármi is, úgyhogy továbbra is rontott lövések, magyar labdaszerzések és ebből történő leindításokat láthatunk.

Már 12 különböző játékosunk volt eredményes.

12-32

Érett már, húsz van közte. Edzőmeccs jellege lett a találkozónak, elsősorban a gyorsan végigvitt támadásokat gyakorolhatják a mieink. Szucsánszki dobta be a 32. gólunkat.

11-29

Nincs egy súlycsportban a két csapat, Januriknak volt több védése is, és míg a kazahok szenevdnek támadásban, addig a magyarok könnyebbnél könnyebb gólokat dobnak. Kovács Anett is megszerezte első gólját a válogatottban, közelítünk a húszgólos előnyhöz.

11-24

Janurik védi a második félidőben a magyar kaput, tehetetlen volt az első kazah lövéssel szemben – előtte, Szöllősi-Zácsik szerezte meg a játékrész első találatát. Egy eladott labdát követően rossz kazah dobás következett, de Szucsánszki eladta a labdát, a védekezésünk elcsúszott, Stepanova pedig góllal büntetett. Erre azonban két találattal válaszoltunk, Szöllősi-Zácsik és Klujber révén.

Megy a második félidő!

Megnyugtató az előny, de azért voltak olyan hibák az első félidőben, elsősorban védekezésben (a nyolc kapott gól ellenére is), amelyeket egy, a kazahnál jobb csapat keményen megbüntet. Ezt kellene most kijavítani.

Kilenc játékosunk szerzett gólt az első félidőben

Sokarcú egyelőre a válogatott játéka, persze ez is volt a kimondott cél, hogy a két keményebb mérkőzésre formába lendüljön mindenki. Lukács Viktória eddig a legeredményesebb játékosunk:

eddig csak egyszer rontott, már öt gólnál jár.

Bíró Blanka hat védést mutatott be, 43 százalékos a mutatója.

8-20 - FÉLIDŐ

Kifejezetten jól alakult a félidő vége, Háfra két gólt is dobott, de nem csak ő volt eredményes, miközben

a kazahok a 12. perc óta mindössze kétszer találtak be.

Így már az első félidőben elértük a 20 gólos határt, 20-8 az állás ide. Szünet.

8-17

Egy piros lap kazah oldalon, Khardina kapta, ami után Kovacsics hetesből megszerzi az első gólját. Alexandrova belemenése után Kovács a kapufát találta el, de ismét elveszik az ellenféltől a labdát, Schatzl pedig góllal zárta le a lerohanást.

8-15

Ahhoz képest, hogy nem indult túl jól a meccs, most az elmúlt bő tíz percben majdhogynem minden bejön, jól mutatta ezt Szucsánszki kapufáról bepattanó lerohanásból szerzett gólja is, vagy hogy egy lécen csattanó kazah lövés után Lukács szerzett könnyű találatot. Egyre magabiztosabb a vezetésünk.

7-13

Kisfaludy egy elég szép játék végén kapta meg középen a labdát, amiből gólt dobott, majd Bíró védése után Márton is tetszetős akciót zárt le góllal. Pupchenkova megtörte a kazah gólcsendet, de Kiss jelzi, hogy ez csak pillanatnyi kilengés volt.

6-10

Na, most annyira elléptünk, hogy időt kellett kérnie a kazah kapitánynak. Nem kezdett rosszul az ellenfél, de most volt egy kis kihagyás, a kihagyott helyzeteket Kisfaludy és Lukács góllal büntette, így a mieink most megnyugtató előnyben vannak.

6-8

Nem pont ezt vártuk ettől az emberelőnytől… Előbb középről, a magyar védők feje felett dobott gólt az ellenfél, majd Lukács lövését védte a kapus. Ezután támadásban elvették e labdát Kazahsztántól, de így is elbuktuk 1-0-ra ezt a két percet. Lukács már egyenlő létszámnál dobott gólt, amire jött Abilda gyors válasza. Szöllősi-Zácsik aztán talpról visszaállítja a kétgólos különbséget.

4-6

Szucsánszki visszatért! Ismét a válogatottban a ferencvárosi irányító. Egy eladott labda után támadhattak a kazahok, de az ejtést Bíró lefülelte, így nem egyenlített az ellenfél, sőt Lukács gólja után még emberelőnybe is kerültünk.

4-5

Alexandrova dobott túl könnyű gólt, középen nyílt szét a védekezésünk, belépett, simán a kapunkba lőtt, de a másik oldalni Szöllősi-Zácsik talált be még úgy is, hogy a kezére ütöttek dobás közben. Bíró aztán bemutatja az első védését, de belemenés miatt elveszik tőlünk a labdát. Kovacsics kap kiállítást, ráadásul hetest dobhatott Kazahsztán, Alexandrova azonban a lécre pattintott. Még ezzel sem volt vége, mert a kazahok támadhattak tovább, újabb hetes következett, Abilda ezt már bedobta.

2-4

Klujber jól kezd, labdát szerzett, végigrobogott a pályán, egy védővel a nyakán sem lehetett meggátolni a gólszerzésben. A magyar rohanást három találat után akasztották meg a kazahok, Khardina szépített, de Klujber egy újabb hetest értékesített, kettővel megyünk.

1-2

A kazahok az első támadásukból gólt dobtak, Alexandorva nyitotta meg a meccset, de gyorsan sikerült egyenlíte, Lukács dobta ki a felső sarkot a szélről. A második kazah dobás mellé ment, majd Márton harcolt ki egy hetest, amit Klujber értékesített.

Megy a meccs!

Bíró Blanka számára nem volt egyszerű a visszatérés a klubcsapatánál, de most megkapta a bizalmat, ő védi a magyar kaput a torna elején. Fehér mezben játszik egyébként a magyar válogatott.

Vajon a Fradi szezonja a válogatott teljesítményére is rányomja a bélyegét?

A Ferencváros a múlt hétvégén kiesett a Bajnokok Ligájából, mert ugyan nagy feltámadást mutatott be a Buducsnoszt elleni nyolcaddöntő visszavágóján, az egygólos győzelem kevés volt, a montenegrói csapat ment tovább. A hétvége előtti nagy kérdés, hogy vajon a korai búcsú mennyire lesz hatással a Fradi-játékosok játékára, tizenegyen vannak ugyanis a keretben.

Kapcsolódó

A kapitány csak utólag csatlakozott

Elek Gábor elkapta a koronavírust, így csak szerdán csatlakozott a csapathoz, addig Danyi Gábor és Görbicz Anita vezetésével készült a válogatott.

Meglehetősen speciális helyzetben vagyok, hiszen tíz-tizenegy napja nem láttam a klubcsapatomból ideérkező játékosokat sem, akik a gerincét adják a válogatottnak.

MTI/EPA/Ritzau/Claus Fisker

Megvan a három kimaradó

19 játékost nevezett a tornára Elek Gábor, de a meccskeretbe csak 16-an kerülhetnek be: a nyitányon Szikora Melinda, Tóvizi Petra és Vámos Petra nem lép pályára a szövetségi kapitány döntése értelmében. A selejtezőtorna során öt cserére lesz lehetőség.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik