Sport koronavírus

30 résztvevő fertőződhetett meg a budapesti kardvívó-világkupán

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

A francia L’Equipe információi szerint a múlt hétvégi budapesti kardvívó-világkupa összesen mintegy 30 résztvevője kapta el a koronavírust, jelentős részük versenyző, illetve edző, de legalább egy bíróról is tudnak – írja a 444. Egy év után ez volt a járvány miatt leállt nemzetközi vívóélet első nagy nemzetközi rendezvénye.

A magyar szövetség a portálnak elismerte, hogy nyolc pozitív esetet találtak Budapesten, viszont közben egyre több, a versenyről hazatérő résztvevőnél mutatják ki a vírust.

A 444 azt is megjegyzi, hogy a német Frankfurter Algemeine Zeitung (FAZ) jelentős részben a magyarországi versenyen történt fertőzésekre hivatkozva csütörtökön megkérdőjelezte az olimpiai kvalifikációs versenyek megrendezésének időzítését, illetve a Budapesten alkalmazott egészségügyi szabályok tényleges hatékonyságát. A japán szövetség pedig vizsgálatot indított annak tisztázására, miként fertőződhetett meg a Magyarországon szereplő csapatuk több tagja is koronavírussal.

A vívószövetség a 444-nek azt írta, hogy jelenleg 8 versenyző tartózkodik még Magyarországon, akik COVID-fertőzöttség miatt egyelőre nem tudtak hazatérni. A Magyarországot elhagyó versenyzők állapotáról viszont csak informális tudomásuk van. Megjegyezték azt is, hogy egy év után először rendeztek nemzetközi vívóversenyt, amelyet az olimpia közelsége miatt nem lehetett tovább halasztani.

Ez a verseny mintaként is szolgált a nemzetközi vívó élet újraindításában

– tették hozzá. Írtak arról is, hogy a biztonságos megrendezéshez szükséges feltételeket a szervezők megteremtették, több fórumon, rendszeresen felhívták a figyelmet a szabályok betartására, továbbá azok betartatásra ú.n. COVID-Marshallokat alkalmazott. De szerintük „nem lehet eltekinteni a személyek egyéni felelősségétől sem egy ilyen esemény kapcsán a közös cél érdekében.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik