Sport

Akkora a káosz, hogy nem kellene lemondani a férfi kézisek olimpiájáról

Petr David Josek / POOL / AFP
Petr David Josek / POOL / AFP

A március 19-21. között Győrben lép pályára a magyar női kézilabda-válogatott, amely az olimpiai selejtezőn Kína, Szerbia és Oroszország ellen harcolhatja ki a nyári, tokiói szereplést.

A férfiak számára sajnos ez a lehetőség elveszett, a csapat a 2019-es dán-német világbajnokságon csupán a 10. helyen végzett, majd a tavalyi, osztrák, norvég, svéd közös rendezésű Európa-bajnokságon hiába játszott olykor szenzációsan, végül a 9. helyen zárt, így lemaradt a kvalifikációs tornákról.

Kapcsolódó
Az ötödik helynél is többet adott a kéziválogatott a vébén: reményt
Nagy László koncepcióval vállalta el az alelnöki pozíciót, amihez a megfelelő embereket kérte fel. Az eredmény egy olyan válogatott, amely évtizedek óta nem járt ilyen magasságokban és még szebb jövő elé néz.

Az idei egyiptomi világbajnokság azonban mutatott egy kiskaput, a koronavírus-járvány ugyanis kissé átrajzolta a lehetőségeket.

Csehország hat év után kvalifikálta magát, de szinte az utolsó pillanatban kénytelen volt visszalépni a megbetegedések miatt, a helyét Észak-Macedónia foglalta el.

Így járt az Egyesült Államok válogatottja is, amely már eleve elnöki hatáskörben meghozott döntés alapján indulhatott volna, hiszen az észak-amerikai és karibi térség selejtezőjét nem lehetett lebonyolítani. Azonban az amerikaiakat is elsöpörte a koronavírus-járvány, a helyükre nem térségbeli csapat, hanem Svájc került.

A Zöld-foki Köztársaság csapata pedig csak ellenünk léphetet pályára, utána vissza kellett lépnie a folytatástól.

Norvégia már elbukta a rendezés jogát

Mivel a járvány továbbra is tombol, kérdéses, hogy a selejtezőre készülő 12 válogatott három és fél hét múlva milyen állapotban lesz. Az pedig főleg, hogy az első csoport hol játssza le a mérkőzéseit, Norvégiától (ahol hetek óta nem rendezhetnek mérkőzéseket a hatályos belépési és karantén-szabályozások miatt) ugyanis az IHF elvette a rendezési jogot.

Kapcsolódó
A vírushelyzet továbbra is mindent borít a kézilabdában
A hatályos norvég belépési és karantén-szabályozások eredményeként ez a logikus lépés.

A másik két csoport házigazdája jelen állás szerint március 12-14-e között Párizs és Berlin lesz.

A beosztás

1. csoport (?): Norvégia, Brazília, Chile, Dél-Korea
2. csoport (Párizs): Franciaország, Horvátország, Tunézia, Portugália
3. csoport (Berlin): Németország, Svédország, Szlovénia, Algéria

Információnk szerint a nemzetközi szövetség egyelőre nem készült tartaléklistával, vagy még nem rukkolt elő vele. A januári, egyiptomi világbajnokság kapcsán volt ilyen, de azt sem verték nagydobra, arról minden bizonnyal csak az érintett országokat tájékoztatták, hírt biztos nem adtak róla.

Megkerestük az IHF-et, de nem kaptunk választ az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre.

A Magyar Kézilabda Szövetség a 24.hu érdeklődésére azt írta, nem kapott arról hírt, hogy lenne tartaléklista az olimpiai selejtezőre.

De amennyiben úgy alakulna, természetesen a férfiválogatott vállalná a szereplést a selejtezőn.

A 2019-es vb-10. hely még segíthet

Az nem valószínű, hogy idei világbajnokság végeredménye befolyásolhatná a selejtezőket (pedig az 5. helyezésünk nekünk jól jönne), de a 2019-es vb-ben azért lehet reménykedni. Arról tornáról ugyanis Magyarország áll a legjobb pozícióban azon csapatok közül, amelyek nem játszhatnak selejtezőt vagy nincsenek ott az olimpián.

A dánok (vb-1.), a spanyolok (Eb-1., vb-7.) és az egyiptomiak (vb-8., Ab-1.) kijutottak, a norvégok (vb-2.), franciák (vb-3.), németek (vb-4.), a svédek (vb-5.), a horvátok (vb-6.) és a brazilok (vb-9.) ott vannak a selejtezőn.

Utánuk mi jövünk.

Ugyanakkor minden döntés Hasszan Musztafa elnök kezében van, így ha tényleg nincs hivatalos tartaléklista, akkor tőle függ, hogy visszalépés esetén ki csatlakozhatna a mezőnyhöz.

A logika azt diktálná, hogy visszalépés esetén saját konföderációból érkezzen pótlás. Mint ahogy, ha tavaly megtartották volna a női selejtezőt, a távolmaradó Kína helyett Kazahsztán ugrott volna be a magyar csoportba – az ázsiai kontinentális eredmények alapján.

Kapcsolódó
Korrupció és diktatúra tartja a piramis csúcsán a kézilabdasport fáraóját
Hasszan Musztafa a nemzetközi szövetség, az IHF elnökeként élet és halál ura a kézilabdában, és akit nemhogy meggyengítettek a botrányok, hanem már oda jutott, hogy kihívója sem akad.

Ebből kiindulva a magyar válogatottnak akkor lehet esélye, ha a norvég, francia, német, svéd, horvát, brazil hatosból esik ki valaki. Vagy ha a tavalyi Eb alapján kiosztott két európai helyet betöltő szlovén-portugál kettős egyike esik ki, és az Eb-8. osztrákok nem vállalják (vagy mindkettő kiesik).

De Musztafa esetében sohasem lehet biztosra menni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik