Sport

A legjobb kézilabdázóból a világ legboldogabb edzője lett

Marius Becker/dpa Picture-Alliance via AFP
Marius Becker/dpa Picture-Alliance via AFP
Az aktív játékos pályafutásától 2017-ben térdsérülése miatt kellett visszavonulnia, de első edzői évében német bajnok és BL-győztes edző lett Filip Jícha, aki a Telekom Veszprém és a Barca legyőzésével Európa csúcsára repítette a THW Kiel férfi kézilabdacsapatát. Nem először – és valószínűleg nem utoljára – tört borsot a magyarok orra alá.

2010-ben Ausztria rendezte a férfi kézilabda Európa-bajnokságot, a résztvevő magyar válogatott a határhoz közeli Bécsújhelyen léphetett pályára, a D csoportban az akkor olimpiai címvédő Franciaország, a pekingi olimpiai bronzérmes Spanyolország, illetve Csehország volt az ellenfél.

Kapcsolódó
Vajon elég rá pár hónap, hogy ekkora pofonból felálljon a Veszprém?
Hiába az egyik legjobb Európában, sokadik nekifutásra sem sikerült megnyernie a Bajnokok Ligáját a magyar csapatnak. Fél év van kijavítani a hibákat.

A Csoknyai István és Vladan Matics vezette csapat parádésan kezdett, 29-29-es döntetlent játszott a franciákkal, majd ugyan kilenc góllal kikapott a spanyoloktól, de a helyszínen lévő újságírók és szurkolók egyöntetű véleménye volt: Csehország verhető és meglesz a középdöntő.

A meccs azonban nem úgy alakult, a csehek a félidőben még csak 14-13-ra vezettek, végül meggyőző fölénnyel, 33-26-ra győztek, a magyarok pedig kulloghattak haza. A meccs hőse a 14 gólos (!) Filip Jícha volt, aki addig sem tétlenkedett, és összességében 53 találattal nem csupán gólkirály lett, de őt választották az Eb legértékesebb játékosának is.

Így kell elkezdeni az edzői karriert

Persze Jícha akkor már ismert játékosnak számított, a Katart és a svájci St. Otmar St. Gallent is megjárt balátlövő 2005-ben mutatkozott be a Bundesligában, a Lemgóval EHF-kupát nyert, majd 2007 és 2015 között a Kiel színeiben hétszeres bajnok, ötszörös Német Kupa- és kétszeres Bajnokok Ligája-győztes (2010, 2012) lett – emellett még három másik BL-fináléba is pályára lépett.

Kapcsolódó
„A tévé előtt ülve is mellbe vágott közös álmunk fájdalmas megsemmisülése”
A lábadozó Rasmus Lauge hiába szurkolt a Veszprémnek a Final Fourban.

2015 és a 2017 között a Barcelonában is duplázott, két-két bajnoki és kupaelsőséget szerzett, de három éve térdsérülése miatt kénytelen volt befejezni az aktív játékot.

A 2007-es világbajnokságon az izlandi Gudjón Valur Sigurdsson mögött második volt a góllövőlistán, 2010-ben az IHF a világ legjobbjának választotta.

Pályafutása befejezésével azonnal munkát ajánlott neki a Kiel, 2018-ban másodedző lett, majd miután Alfred Gislason 11 év után távozott, 2019 nyarán át is vette a csapat vezetését.

Első szezonját ugyan a koronavírus-járvány félbeszakította, de a Kiel így is bajnoki címet szerzett, őt választották az év edzőjének, és most decemberben megnyerte a Bajnokok Ligáját is.

Esélytelenből BL-győztes

Bár a Kielt sem kerülte el a koronavírus, és a csapat a jelenlegi szezonban belefutott néhány váratlan pofonba – szeptemberben hazai pályán 35-27-re kikapott a Nantes-tól, december 2-án pedig simán, 41-33-ra alulmaradt Veszprémben –, éppen az esélytelenek nyugalma adhatta meg a siker lehetőségét a kölni Final Fouron.

Kapcsolódó
Borzalmasan csalódott a Final Four-kudarc miatt a Veszprém csapatkapitánya
Lékai Máté szerint a tanulság az, ha év közben jól játszanak, akkor Kölnben is ugyanúgy kell.

Egy ilyen súlyos vereség után nagyszerűen felkészült a Veszprémből, az első félidőben már hét góllal is vezetett, és bár onnan őrült nagy hullámvölgybe kerülve mínusz négyre is állt, végül kiharcolta a hosszabbítást és a 36-35-ös győzelmet.

Jícha nagyszerűen összerakta a védelmet, támadásban sokáig kitartott az emberfölényes, 7 a 6 elleni játék mellett, és végül 33-28-ra legyőzte azt a Barcelonát, amelytől novemberben oda-vissza simán kikapott a 2020-21-es csoportkörben.

„Hihetetlen és érzelmekben dúskáló ez a siker. Nagyon örülök a fiúk teljesítményének, és annak, hogy ennyi idő után ismét Bajnokok Ligáját nyert a csapat” – mondta a 38 éves Jícha, utalva arra, hogy az immáron négyszeres BL-győztes Kiel legutóbb 2012-ben emelhette magasba a serleget.

Azt tudjuk, hogy Köln saját törvényekkel rendelkezik. Itt még a Barca sem szokott két egymást követő napon ilyen meccset játszani. Nekünk sikerült. Büszke vagyok a játékosaimra, én vagyok a világ legboldogabb edzője.

A cseh szakember egyébként történelmet írt: Talant Dujshebaev és Roberto García Parrondo után ő lett a harmadik, aki játékosként és edzőként is felért a csúcsra – de az egyetlen, aki ugyanazzal a klubbal nyert mindkét szerepkörben Bajnokok Ligáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik