Sport

Pedrót büszkeséggel és felelősséggel tölti el a magyar válogatottság

Piotr Polak/MTI/EPA
Piotr Polak/MTI/EPA

Kisebb meglepetésre három honosított játékos is bekerült a magyar férfi kézilabda-válogatott 21 fős, az egyiptomi világbajnokságra készülő keretébe. A tatabányai balszélső, Sunajko Stefan mellett ott van a névsorban a Balatonfüred két játékosa, a beállós Topic Petar, illetve a jobbszélső Pedro Rodríguez Álvarez is.

Utóbbiról a Marca is megemlékezett, hiszen Borja Fernández (Katar), Javier Humet (Románia), Víctor Alonso (Koszovó) és Álex Chan (Egyesült Államok) után ő is erre a sorsra jutott.

A 30 éves kézilabdázó 2011 és 2016 között a Naturhouse La Rioja játékosa volt, és ugyan 2013-ban szerződtette volna az Atlético Madrid, de a csapat csődbe jutott, így Pedro maradt. A válogatottban ugyan szerepelt, de nagy csalódásként élte meg, hogy a spanyolok elbukták a 2016-os olimpiai selejtezőt, így nem jutottak ki Rióba.

2016 nyarán igazolt Szegedre, majd három év után Balatonfüredre szerződött, idén pedig visszautasíthatatlan ajánlatot kapott: ha a honosítást választja, akkor a magyar válogatottnál is számolnának vele.

Novemberben a spanyolok és a horvátok ellen már bemutatkozhatott volna, de akkor sérülés miatt nem állt rendelkezésre.

„2016 óta vagyok ebben az országban, így amikor felmerült az opció, nem haboztam elfogadni a javaslatot. Miután októberben megszereztem a magyar állampolgárságot, elégedett voltam, hogy meghívást kaptam a válogatottba.

Igazi büszkeség, hogy ott lehetek a 21 fős keretben és van lehetőségem a világbajnoki szereplésre. Mindez nagy felelősséggel jár, mert egy egész ország áll mögöttünk, ezért minden megteszek, hogy a legjobb teljesítményem nyújtsam

– nyilatkozta a spanyol sportlapnak.

Az biztos, hogy Gulyás István szövetségi kapitány segítői, Chema Rodríguez és Nagy László jól ismerik őt.

„Az ajánlatuk érdekelt, mert azt mondták, hogy egy nagyon fiatal átlagéletkorú csapat közép- és hosszú távú tervének részese lehetek. Ezenkívül a 2022-es Európa-bajnokság Magyarországon van, ami nagy lelkesedéssel tölti el a szurkolókat.”

Pedro a tervek szerint január 7-én vagy 8-án, a szlovákok elleni két mérkőzés valamelyikén debütálhat, és ha megfelelő teljesítményt nyújt, ott lehet a világbajnokságon, ahol január 15-én a Zöld-foki szigetek, 17-én Uruguay, 19-én pedig Németország lesz az ellenfél.

Továbbjutás esetén pedig a középdöntőben jöhetne a Jordi Ribera irányította Spanyolország is.

„Nagyon jó lenne a spanyolok ellen játszani. Izgatott vagyok, ez olyan, mint amikor olyan klub ellen lépsz pályára, amelyben korábban szerepeltél. Különleges találkozó lesz olyan barátaimmal, akikkel korábban közös öltözőt használtam. Sok éven át küzdöttem azért, hogy spanyol válogatott legyek, és volt szerencsém ezt elérni.

Most pedig szerencsés vagyok, hogy mindezt megismételhetem Magyarországgal.

A magyar férfi kézilabda-válogatott 21 fős vb-kerete

Kapusok: Borbély Ádám (Veszprémi KKFT), Mikler Roland (MOL-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya), Pedro Rodríguez Álvarez (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Balogh Zsolt (Grundfos Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum, norvég)
Irányítók: Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (Csurgói KK), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Nagy Bence (Ferencváros)
Beállósok: Bánhidi Bence (MOL-Pick Szeged), Rosta Miklós (MOL-Pick Szeged), Sipos Adrián (Grundfos Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüredi KSE)
Balátlövők: Bodó Richárd (MOL-Pick Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Wisla Plock, lengyel)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik