Sport

„Mit akartok még tőlem?” – leírhatják akárhányszor, csak még erősebb lesz tőle a kéziklasszis

Jonathan NACKSTRAND / AFP
Jonathan NACKSTRAND / AFP
Nora Mörknek nehéz dolga van: az ellenfelek mellett a saját testével is meg kell küzdenie. Már tíz térdműtétje volt, ám minden alkalommal visszatért, az Európa-bajnokság gólkirályaként jelezte, esze ágában sincs még lezárni a pályafutását.

Manapság egy térdsérülés szerencsére már nem jelenti azt, hogy egy játékosnak kettétörik a karrierje, de számos példát látni a mai napig arra, hogy egy sportoló már nem tudja megközelíteni azt a szintet, amit egy térdműtét előtt nyújtott.

Mindezek ismeretében valóságos csoda, amit Nora Mörk produkál.

A norvég kézilabdázónak már tíz alkalommal operálták a térdeit, ami miatt lelkileg is elég mélyre került az évek során. A 29 éves Mörk azonban minden alkalommal visszatért, és bár hosszú hónapokba telik a rehabilitáció, meg amíg újra játékba lendül, ha egészséges, akkor nincs aki megállítsa.

A 2020-as Európa-bajnokság előtt sokan kérdőjelezték meg, hogy miért is került be egyáltalán a norvég keretbe, végül utcahosszal végzett az első helyen a gólszerzők rangsorában, Norvégia pedig aranyéremmel zárta a hektikus évet. Az Eb után Mörk után joggal vetette oda a fanyalgóknak: Mit akartok még?

Kapcsolódó
Nora Mörk visszaszúrt az őt kritizálóknak az Eb-győzelem után
Rengetegen kritizálták a norvég játékost, aki 52 gólt szórt az Európa-bajnokságon.

A két időzített bomba

Mörk rengeteg sérülése mögött alighanem az a tény áll, hogy nyolc nappal a 16. születésnapja után már pályára lépett a norvég élvonalban szereplő Bækkelagets csapatában. Belegondolni is brutális, hogy nincs még 30, de már egy egész karrierre elég profi szezon van mögötte, amit alighanem a teste is megérzett.

Egy rövid dániai kitérőt leszámítva 2016-ig játszott hazájában, hét évet töltött el az ország topcsapatában, a Larvikban. A Larviknak akkoriban nem volt ellenfele, a bajnoki arany és a kupagyőzelem elvárás volt, de közben a Bajnokok Ligájában sem csak futottak még kategóriás volt a klub, amely 2011-ben megnyerte a sorozatot, 2013-ban és 2015-ben pedig ezüstéremmel zárt – előbbinél a Győrtől kapott ki, akkor még oda-visszavágós rendszerben játszották a döntőt.

Az aranyérmes szezonban Mörk még csak a húszat töltötte be, de máris ott volt a BL legeredményesebb játékosai közt. Most már hozzászoktunk, hogy jobbátlövőként terrorizálja a védőket, de korábban a szélen is játszott. Csakhogy a döntőben olyan súlyosan megsérült, hogy mindkét térdét operálni kellett, majd túl korán tért vissza, és ismét kés alá kellett feküdnie. Ekkor kezdődött a kálváriája, ugyanis volt egy kétéves időszak, amikor hatszor operálták a térdei miatt.

Lehet, hogy a genetika is közrejátszik Mörk sérülékenységében, legalábbis az ikertestvére, Thea is elég peches volt: térdszalagszakadások, váll- és Achilles-sérülések hátráltatták, majd 2018-ban visszavonult.

Visszatérve Norára, őt a sérülések és a műtétek, majd az embert próbáló rehabilitációs időszakok sem törték meg, így nemhogy folytatta, de még magasabb szintre lépett: 2016-ban a sportág legnagyobb klasszisainak többségét évek óta elcsábító Győr szerződtette. Világbajnokként és friss olimpiai bronzérmesként érkezett, Rióban ő volt a gólkirály.

BO AMSTRUP / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP

A győri csúcson

Ami a győri éveket illeti, az eredményeket alighanem mindenki kívülről fújja: 2017 és 2019 között szinte mindent megnyert a csapat, amit meg lehetett, három-három bajnoki cím és Bajnokok Ligája-győzelem mellett a Magyar Kupában is összejött két arany.

Mörk azonban megsínylette ezt az időszakot mind testileg, mind lelkileg.

Volt tíz hónap, amikor 80 mérkőzésen lépett pályára, 2018 februárjában pedig olyan rosszul fogott talajt góllövés közben egy BL-meccsen, hogy elszakadt a térdszalagja – ezután hosszas felépülési időszak következett több műtéttel. Addigra már túl volt egy hackertámadáson is, ellopták és feltörték a telefonját, magánfotóit pedig közzétették a neten. Ha mindez nem lett volna elég, az évek óta tartó kapcsolata is véget ért.

Azt mondják, az idő begyógyítja a sebeket. Lehet így is van. De úgy tűnik, most már erről szól az életem, a mindennapi nehézségekről

– mondta egy interjúban, amiben azt is elárulta, akkoriban nagyon mélyre került lelkileg, ugyanis azzal szembesült, hogy boldogtalan.

A győri évek nem értek szép véget, a klub kivárt a hosszabbítási ajánlatával, a játékos ezt bizalmatlanságnak vélte, így 2019-ben elment Bukarestbe. Bár elég komoly nevek gyűltek össze a román fővárosban (Cristina Neagu és Andre Lekic is a csapat tagja volt), Mörk mindössze 30 percet játszott, mert ismét elszakadt a térdszalagja.

2020 januárjában aztán szerződést bontott a bukarestiekkel családi okokra hivatkozva, később kiderült, hogy édesanyjánál mellrákot diagnosztizáltak, ezért tért haza Norvégiába és lett a Vipers játékosa.

Az igazság pillanata?

Ilyen hányatott évek után nem csoda, ha nem volt kiemelkedő formában, kételkedtek is benne az Európa-bajnokság előtt sokan. Mindezek után aranyérmesként és Eb-gólkirályként zárta le 2020-at.

„Egy éve varratokkal a lábamban néztem otthonról a Japánban rendezett vébét. Most Európa-bajnokként állok itt. Őrület, milyen sok gólt dobtam, talán többet, mint a Vipersben. Nem hittem volna, hogy így lesz.

Tudom, sokan kételkedtek bennem, sokan kritizáltak, hogy rossz formában vagyok. Erre gólkirálynő lettem! Ezzel a szurkálódók is leállhatnak, mit akarhatnának még tőlem?!

– mondta az aranyéremmel a nyakában a franciák ellen megnyert döntőt követően.

És igaza van. Sportolótól többet senki sem várhat, annál, mint amit Nora Mörk elért pályafutása során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik