KTSDESIGN / SCIENCE PHOTO LIBRARY / KTS / Science Photo Library via AFP
Sport

Vb-döntőbe jutott a 13 éves magyar sakkozó

A döntőkhöz érkezett az Ifjúsági Korcsoportos Online Sakk Világbajnokság. A több száz induló között 20 tehetséges magyar ifjúsági játékos is lehetőséget kapott. Köztük a 14 éven aluli lányok mezőnyében indult Gaál Zsóka, aki 5. kiemeltként a legjobb 16 között csatlakozott a küzdelmekhez, a sakkszövetség közleménye szerint orosz és két kiemelt amerikai ellenfelet verve jutott el a döntőbe.

„Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült legyőznöm az amerikai Wu Rochelle-t. Az első partiban a játszma korai szakaszában ellenfelem döntő hibát vétett, amit sikerült kihasználnom. A második játszma előtt kicsit jobban izgultam, mivel tudtam, hogy elég a döntetlen a továbbjutásomhoz. Ellenfelem sötéttel kénytelen volt nyerésre játszani, de szerencsére nem volt átütő a támadása, így sikerült 2-0 arányban nyernem” – nyilatkozta a 13 éves Gaál Zsóka.

Az ajkai lány ezzel bejutott a vb-döntőbe, ahol a 7. kiemelt holland Eline Roebers lesz az ellenfele. A december 22-én 16 órától kezdődő mérkőzés élőben követhető ITT, míg ITT a torna honlapja érhető el. A játékosok 15 perc + lépésenként 5 mp játékidejű mérkőzéseket vívnak egymással.

Ajánlott videó

Videó
Docskocs Zsuzsa 64 éves, közel 30 éve lélegeztetőgéppel él. Lassan romló állapotával gyermekként szembesült. Amíg nem volt géphez kötve, programozóként dolgozott, és ma is gondozza saját honlapját, ahová festményeit, rajzait tölti fel.