Sport

A 12 éves magyar sakkozólány, aki nem jár iskolába, mégis kitűnő

Megtarthatja-e Magyarország évszázados helyét a világ vezető sakknagyhatalmai között? A válasz bizonytalan, mert nem bővelkedünk a kiemelkedő tehetségekben a 20 éven aluliak között. A 12 éves Gaál Zsóka azonban a kivételek egyike. Bő három éve azt írtuk róla: zseni.

Nyolcéves, magyar kislány az új sakkzseni
Gaál Zsóka még "alig éri fel az asztalt", de már látszik, szép jövő előtt áll.

Az ajkai kislány azóta újra és újra bizonyítja, már több is, mint ígéret; korosztályos Európa-bajnoki cím (2016) és világbajnoki ezüstérem (2017, a győztessel holtversenyben) van a tarsolyában. A korosztálya júliusi világranglistáján a 3. helyen áll 2047-es értékszámával. Készül, edz, erősödik, ambíciója nem kevesebb, mint a női sakkvilágbajnoki cím megszerzése.

Hogyan lesz valakiből sakknagymester?

A sakk erősen tanulásigényes szellemi sport. A puszta tehetség csak az alap, rengeteg munka szükséges egy világverő nagymester felépítéséhez.

Stefan Zweig Sakknovellája lebilincselő olvasmány, de a semmiből rövid idő alatt világklasszissá növő sakkzseni alakja romantikus képtelenség. Az éveken keresztül reggeltől estig váltott edzőkkel sakkot tanuló gyerek a vágyott realitás.

Az igazi tehetség az, aki ezt a hatalmas munkát örömmel és élvezettel végzi. Zsóka ilyen. Pedagógus édesanyja egy képzésen azt hallotta, hogy a sakk az egyik legjobb fejlesztő tevékenység. Nosza, elővették a sakktáblát. A lány édesapja, ifj. Gaál Sándor amatőr sakkversenyzőként nem keresgélt edzőt, Polgár László mintájára maga kezdte meg gyermeke oktatását. Lánya három és félévesen tanulta meg a játékot, négyévesen már kisebb versenyeken is indult, hétévesen feliratkozott a FIDE (Nemzetközi Sakkszövetség) világranglistájára.

Nevelőegyesülete, a Tapolca VSE az ország legeredményesebb utánpótlás-nevelő központja, ahol a továbbiakban Kosztolánczi Gyula, majd Istvándi Lajos irányította edzéseit. Bekerült a Maróczy Géza Központi Sakkiskolába is, ahol évekig tanulta a stratégiát és a taktikát, tapasztalta a közösség erejét.

A szülők ennek ellenére fontos tagjai maradtak a menedzsmentnek. Hozzák-viszik, kísérik a gyermeküket, szervezik és dokumentálják a munkáját. Zsóka életének valamennyi játszmája leírják, sőt elemezik. A sakkedzők tudják, ez iszonyatos munka, így rendkívül ritka is, de lányuk emiatt tud és szeret is elemezni, ami a tanuláson túl a legfontosabb memóriagyakorlat. Tehetsége abban is tetten érhető, hogy nem fogadja el vakon, amit mondanak neki, hanem kérdez, vitatkozik, hetekkel később is visszatér egy-egy problémára.

Fotó: Gaál Zsóka Facebook

Ebben a korban iskolába kéne járni

Akik Zsóka fejlődéséért felelnek:

A nevelőedzők után ma már nagymesterek foglalkoznak Zsóka szakmai fejlődésével. Varga Zoltán évekig tanította, de jelenleg már az a Ruck Róbert a főedzője, akinek Rapport Richárd, a jelenlegi legjobb magyar sakkozó  felemelkedésében is döntő szerep jutott.

Az egyik edzője, Kustár Sándor, hosszú ideje az Egyesült Államokban él és egy dél-dakotai lovasfarmon dolgozik. Edzéseik Skype-on zajlanak, személyesen még soha nem találkoztak egymással.

A felkészítő csapat fontos tagja Jankó Ilona, Zsóka személyi edzője, akivel rendszeresen fut, gimnasztikázik.

Az egész napos sakktanulás programját, amely nélkül nincs nagymesteri cím, csakis az iskola pozitív hozzáállásával lehet teljesíteni.

Zsóka ezért felmentést kapott az órák látogatása alól. Otthon tanul, és időszakonként a számonkérésekre jár be. Ugyan nincs bent nap, mint nap az órákon, nem hallgatja a tanárt, nem jegyzetel, ám sakkon edzett memóriájának köszönhetően könnyedén tanul, eddig mindig kitűnő bizonyítványt vitt haza, és a Jó tanuló – jó sportoló elismerés birtokosa.

Hovatovább még hobbira is telik az idejéből, még ha az is a fekete-fehér bábokhoz kötődik: a veol.hu hírportálon sakkrovatot vezet.

Hova tovább?

A sakkszövetség új ifjúsági kapitánya, Ribli Zoltán olimpiai aranyérmes nagymester új koncepciót jelölt ki Zsóka számára, aki a komoly felnőtt versenyek felé fordul. Korosztályában, ahol nincsenek méltó ellenfelei, egyre kevesebbet versenyez a jövőben. Irány a magyar felnőtt női olimpiai válogatott, ahová a szakemberek állítása szerint 2022-ben már be tud kerülni.

Miért gondolható, hogy ez az aranyos, barátságos kislány nagy sakkozó lesz? A tehetség és szorgalom mellett leginkább abból, hogy nem fél a vereségtől. Minden játszmában győzelemre tör, nem egyezik ki döntetlenben.

                                                                 Szerző: Szabolcsi János
Nemzetközi mester

A sakkozás ezen a szinten költséges mulatság

Egy jövendő nagymester fejlesztése, menedzselése nem olcsó. Zsókát az ajkai önkormányzat támogatja, így Tapolcáról hazaigazolt az Ajkai Bányászhoz, de tagja a MOL Tehetségtámogató Programjának is. A Magyar Sakkszövetség – a régi és az új, májusban megválasztott elnökség is – kiemelt versenyzőjeként segíti, ő pedig szívesen játszik a válogatott csapatokban, Májusban a MITROPA Kupán a felnőttek közt, júliusban az U12 csapat Európa-bajnokságon játszott a fiú magyar csapatban, és társaival mindkettőn bronzérmet szerzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik